Smanjenje naknade na šumi i šumskom zemljištu od 30 do 90 posto

Slika /slike/Genericke/2019-cesta-kroz-sumu.jpg
U postupku izdvajanja šuma i šumskih zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske iz šumskogospodarskog područja, naknada za smanjene općekorisne funkcije šuma predstavlja preveliki teret pravnim i fizičkim osobama za realiziranje izdvajanja, odnosno stjecanje prava vlasništva sve kako bi se mogli realizirati investicijski projekti. Zato je Ministarstvo poljoprivrede donijelo Odluku o smanjenju vrijednosti boda za određivanje naknade za pojedine uzgojne oblike sastojina (šuma). 

Za šikare, šibljake, makije i garige, vrijednost boda je smanjena za 90 %, za šumske kulture i plantaže, vrijednost boda je smanjena za 50 %, a za sjemenjače na sredozemnom kršu i panjače, vrijednost boda je smanjena za 30 %. Za sastojine (šume) visokog uzgojnog oblika odnosno za sjemenjače na kontinentu i visokom kršu, koje su najkvalitetnije šume, vrijednost boda nije mijenjana.
 
U velikom broju slučajeva, obveznici plaćanja naknade su jedinice lokalne i područne/regionalne samouprave, a iznosi naknade višestruko premašuju njihove izvorne proračune, što kao rezultat ima odustajanje od investicijskog projekta. Kako bi se omogućilo pravnim i fizičkim osobama te jedinicama lokalne i područne/regionalne samouprave, da uz manju naknadu, realiziraju svoje investicijske projekte, donesena je Odluka kako bi se dodatno potaklo i osnažilo poduzetništvo u trenutku negativnog demografskog stanja.
 
Dosadašnja praksa pokazala je da su mnogobrojne investicije, u kojima je bilo potrebno izdvojiti šumu ili šumsko zemljište iz šumsko-gospodarskih planova, bile dovedene u pitanje jer općine i gradovi nisu mogli financirati to izdvajanje jer su obračunati iznosi bili previsoki. Zato smo donijeli novu Odluku o vrijednosti boda za određivanje naknade za smanjene općekorisne funkcije šuma. Tom Odlukom za pojedine uzgojne oblike sastojina (šuma) smanjili smo vrijednost boda od 30 do 90 posto ovisno o tome kakve šumske sastojine rastu na tom području, a time smo smanjili i ukupni trošak vezan za prenamjenu. Vjerujem da ćemo na taj način pomoći i ubrzati investicijske projekte posebno u malim općinama čiji skromni proračuni nisu mogli podnijeti dosadašnje visoke nakande za izdvajanje,”

istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je potpisala Odluku.
 
Za izdvojene šume i šumska zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, prenesena ili ograničena prava nad šumom i šumskim zemljištem te privremeno zauzimanje šumskoga zemljišta plaća se naknada koja se sastoji od naknade za šume, naknade za šumsko zemljište i naknade za smanjenje općekorisnih funkcija šuma. Sukladno važećem Zakonu o šumama, naknada za izdvojene šume i šumska zemljišta po prvi puta je prihod Državnog proračuna, a prema projekcijama ona će u 2019. godini iznositi oko 3 milijuna kuna.

Pisane vijesti