Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka postaje tradicija

Slika /slike/Genericke/2019-med.jpg
Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu. Program predviđa edukaciju djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, a omogućit će i bolje uvjete za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu.  Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.
 
Budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani, Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola. Programom je predviđena  i promocija hrvatskog pčelarstva. Programom se želi promovirati med lokalnih proizvođača (med s hrvatskih pčelinjaka) čime im se daje primjeren značaj kao i doprinos zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe. Med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u nacionalnu staklenku za med.
 
Naime, prošle godine uvedena je nacionalna staklenka za med. U njoj se nalazi isključivo med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda koji nacionalnu staklenku mogu puniti isključivo medom s hrvatskih pčelinjaka.
 
Podsjetimo, Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. Na taj dan, sv. Ambrozija zaštitnika pčelara, 36.307 prvašića u 843 osnovne škole dobilo je paketiće s Medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med, edukativnom slikovnicom i letkom. Škole su u suradnji s pčelarskim udrugama organizirale i edukativne radionice kroz koje su učenike prvih razreda informirale pobliže o važnosti pčelarstva za poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji. Školski medni dan polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu.
 
Pčelarstvo je u Hrvatskoj tradicionalna poljoprivredna grana i ima veliki gospodarski značaj. Na ovom prostoru se do danas održala autohtona pasmina pod nazivom „siva“ pčela (Apis mellifera carnica). Pčelinji proizvodi – med, pelud, vosak, propolis te matična mliječ upotrebljavaju se kao hrana i dodatak prehrani zbog svojih funkcionalnih svojstava. Ukupna vrijednost svih pčelinjih proizvoda je daleko manja od značaja i koristi od oprašivanja bilja. Medonosne su pčele najvažniji i najbrojniji prirodni oprašivači.

Pisane vijesti