Školska shema: Još 7 dana za prijavu

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_1498638243jagode.jpg

Pozivamo poljoprivredne proizvođače koji proizvode voće i povrće te mlijeko i mliječne proizvode, kao i osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj -  da se do 30. lipnja 2017.  prijave za sudjelovanje u Školskoj shemi.

Školska shema obuhvaća besplatne obroke voća, povrća i mliječnih proizvoda školskoj djeci, za što je za školsku godinu 2017/2018 osigurano 23 milijuna kuna.  Za razliku od dosadašnje Sheme školskog voća i povrća i Programa mlijeka u školama, nova Školska shema donosi promjene u smislu operativne provedbe. Razlog ove promjene je decentralizacija kojom se daje mogućnost školama da same odaberu lokalne poljoprivredne proizvođače koji se nalaze u bliskoj okolici škola,  a koji će dostavljati svježe voće, povrće i mliječne proizvode školarcima.

Škole koje žele sudjelovati u Školskoj shemi podnose Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvodaAgenciji za plaćanja, a nakon prikupljenih zahtjeva Agencija na internetskoj stranici objavljuje:
-   popis škola koje mogu sudjelovati u Školskoj shemi s brojem učenika po školi i procijenjenim iznosom potpore po školi prema broju učenika koji mogu sudjelovati u Školskoj shemi,
-   popis dobavljača koji mogu isporučivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode školama koje sudjeluju u Školskoj shemi.

Zatim škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih proizvođača s kojima potpisuju ugovor. Dobavljači će  isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) te mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Sve informacije o Školskoj shemi, obrasci te kontakti zaposlenika Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja koji rade na Školskoj shemi nalaze se ovdje i ovdje.

„Novom Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode. Na taj način čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo“

– izjavio je ministar Tolušić te dodao

„moram pohvaliti gradove poput Pule, Karlovca, Križevaca, Zaboka, Krapine, Gospića, Senja i Vinkovaca koji su prepoznali naš cilj i čije su se sve osnovne i srednje  škole uključile u Školsku shemu, a nadam se da će u ovih preostalih tjedan dana isto učiniti i ostali gradovi“. Stranica