Situacija na poljoprivrednim tržištima i strateški planovi glavne teme Vijeća ministara poljoprivrede EU

  • Slika /slike/Priopcenja/Galerije/MV3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica Marija Vučković predvodila je hrvatsko izaslanstvo na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva koje se održalo u Bruxellesu 21. ožujka 2022. godine. Komisiju su predstavljali povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides i povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Povjerenik Wojciechowski je iznio preliminarni osvrt Komisije na podnesene strateške planove i najavio iduće korake u procesu njihova odobravanja. Ministri su u svojim intervencijama naglasili važnost sagledavanja strateških planova u svjetlu aktualnih događaja koji u prvi plan dovode pitanje prehrambene sigurnosti te nužnost uvažavanja specifičnosti i jednakog pristupanja prema svim državama članicama. „Svi smo složni da strateške planove treba odobriti u što skorijem roku kako bi poljoprivrednici znali što ih očekuje 2023. godine. Početkom travnja dobit ćemo prva pisma opažanja na naše strateške planove koja će biti i javno objavljena u skladu s načelom transparentnosti na kojem smo od početka inzistirali. Već je uspostavljena komunikacija oko nastavka strukturnog dijaloga s Komisijom kako bi naši konačni planovi bili što kvalitetniji i dali najviše koristi poljoprivrednicima“ – izjavila je ministrica Vučković u Bruxellesu.
 
Hrvatskoj najvažnija točka dnevnog reda bila je razmjena mišljenja o situaciji na poljoprivrednim tržištima, posebice nakon invazije na Ukrajinu, za vrijeme koje se Vijeću obratio ukrajinski ministar poljoprivredne politike i hrane Roman Leshchenko, pri čemu je s ministrima podijelio informacije o situaciji u Ukrajini. Komisija je predstavila set mjera pomoći poljoprivrednom sektoru. Mjere predviđaju izvanrednu mjeru pomoći poljoprivrednom sektoru u iznosu od 500 milijuna eura, korištenje zemljišta na ugaru za ispašu ili proizvodnju usjeva, povećanje razine avansnih plaćanja, mjeru privatnog skladištenja svinjskog mesa i privremeni krizni okvir za državnu pomoć za poljoprivredno-prehrambeni sektor.
 
Hrvatska je pozdravila predložene mjere i pozvala Komisiju da pri određivanju maksimalnih iznosa potpora po korisniku u privremenom kriznom okviru za državnu pomoć uzme u obzir realnu razinu povećanja troškova koju korisnici imaju kako bi mjera imala stvaran učinak na olakšavanje posljedica krize. Također je ponovila svoj zahtjev za produljenje izvanredne privremene potpore poljoprivrednicima u okviru Programa ruralnog razvoja.
 
Hrvatska je snažno podržala inicijativu kojom se od Komisije traži poduzimanje odgovarajućih mjera kao odgovor na značajno povećanje troškova sirovina i energenata u sektoru ribarstva. „Mjera koju smo omogućili kao odgovor na izazove COVID-19 pandemije čini se prikladnom i primjenjivom i u ovoj situaciji te pozivamo Komisiju da poduzme korake kako bi se napravile zakonodavne izmjene kojima bi se omogućila pomoć ovom sektoru“ – izjavila je ministrica uoči sastanka Vijeća.
 
Od točaka pod razno, ministri su razmijenili mišljenja o promicanju proizvodnog potencijala biljnih proteina, rezultatima sastanka ministara poljoprivrede G7 održanog 11. ožujka, korištenju alternativnih izvora dušika kako bi se riješila kriza gnojiva te o očekivanjima vezano uz nadolazeću reviziju politike kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
 
Osim toga, ministri su naglasili nužnost uvažavanja specifičnosti država članica i početnih pozicija vezano uz najavljenu zakonodavnu inicijativu o održivoj uporabi pesticida te su raspravljali o potrebi pronalaženja adekvatne zamjene za kemijske pesticide.  
 
Boravak u Bruxellesu ministrica je iskoristila za bilateralni susret s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom s kojom je razgovarala o aktualnoj situaciju u sektoru poljoprivrede i razvoju ruralnih područja.
 

Pisane vijesti