Sastanak s predstavnicima sektora svinjogojstva

Slika /slike/Priopcenja/347598137_706901854781008_9046315065996154830_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz državne tajnike Zdravka Tušeka i Mladena Pavića održala sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske udruge proizvođača svinja, Središnjeg saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske i Poljoprivredne zadruge Slavonski svinjogojac na temu stanja u sektoru svinjogojstva u ponedjeljak 19. lipnja 2023. godine u Ministarstvu poljoprivrede.

Poremećaji u sektoru svinjogojstva bilježe se diljem EU, a poteškoće su prisutne i na domaćem tržištu. Sudionici sastanka izrazili su zabrinutost po pitanju trenutnog stanja u sektoru te se osvrnuli na izazove s kojima se susreću, a predstavnici Ministarstva, HAPIH-a i Agencije za plaćanja izvijestili su prisutne o nizu aktivnosti koje se trenutno provode ili su planirane na dobrobit ovog i drugih sektora.

Ministrica Vučković najavila je kako će ove godine biti objavljen 120 milijuna eura vrijedan investicijski Natječaj intervencije 73.10. „Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju“, pri čemu će se prioritizirati projekti vodeći računa o strateškim potrebama hrvatske poljoprivrede, stoga svinjogojci svakako neće biti izostavljeni. Ovime će se nastaviti motivirati proizvođače u sektoru svinjogojstva te nastaviti investicijski ciklus koji je započeo natječajima za ulaganja u reprocentre i nova tovilišta, uz dodatna sredstva za preradu i stvaranje dodane vrijednosti.  

Između ostalog, naglašeno je i kako će Ministarstvo uskoro definirati nove potpore za kupovinu i aktivaciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu, kao i da je nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano žurno raspisivanje javnih natječaja za davanje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u zakup, pri čemu je sustav bodovanja definiran u dijalogu sa svim uključenim stranama te prema strateškim prioritetima, u što se svakako ubraja stočarstvo. 

Sastanku su nazočili i ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željka Gudelj-Velaga, predsjednik HPK Mladen Jakopović, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Damir Jagić, upravitelj PZ Slavonski svinjogojac Mirko Kolić te predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac.

Pisane vijesti