Sastanak s predstavnicima lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu

Slika /slike/Priopcenja/IMG_8723.jpg
U Ministarstvu poljoprivrede je u utorak, 7. veljače 2023. godine održan sastanak s predstavnicima hrvatskih lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu (FLAG) na temu provedbe lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu i mogućnostima financiranja u okviru novog Programa za ribarstvo i akvakulturu RH do 2027. godine.  

Tijekom sastanka predstavnici FLAG-ova imali su priliku prezentirati svoj rad i uspješno provedene projekte sufinancirane europskim sredstvima, kao i podijeliti zabrinutost u kontekstu inflatornih pritisaka s kojima se suočavaju, u prvom redu u vidu otežane realizacije projekata zbog poskupljenja građevinskih materijala i opreme.  

S obzirom na globalno povećanje cijena i rizik od odustajanja korisnika u okviru FLAG natječaja, ministrica Vučković obratila se okupljenima istaknuvši kako je izmjenom Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH omogućena dodatna potpora za projekte u sklopu odobrenih lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu u skladu s iskazanim potrebama te iznijela podatak o 338 projekata FLAG-ova za koje je dodijeljena potpora veća od 18 milijuna eura.   

Također, otvorena je rasprava o mogućnostima financiranja u novom programskom razdoblju. Ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura istaknuo je kako je u okviru novog Programa za ribarstvo i akvakulturu RH osigurano više od 43 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, uključujući tekuće troškove, dok je za pripremnu potporu osigurano 1,7 milijuna eura, pri čemu je alokacija utvrđena prema potrebama iz prethodnog razdoblja, a u obzir su uzeti i potencijalni novi FLAG-ovi.

Pisane vijesti