Sastanak na temu aktualnosti u proizvodnji mandarina

Slika /slike/Priopcenja/1mandarine2411.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem održala sastanak na temu aktualnog stanja u proizvodnji mandarina s predstavnicima ovog sektora okupljenim u Hrvatsku voćarsku zajednicu i udrugu Neretvanska mladež te predstavnicima Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Putem video-veze na sastanku su sudjelovali župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i gradonačelnik Opuzena Neven Mataga te predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, pomoćnik glavnog državnog inspektora Davor Zec i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.   

Prema informacijama predstavnika proizvođača mandarine, ove godine se bilježi izdašan urod no istaknuta je nedostatna cijena otkupa te problem sitne mandarine i izostanka primjene SIT tehnike koja se provodila u cilju suzbijanja sredozemne voćne muhe u dolini Neretve. 
Ministrica Vučković istaknula je kako će Ministarstvo poljoprivrede nakon stručne procjene i utvrđivanja uzroka i razmjera štete razmotriti program pomoći proizvođačima mandarina te najavila novi sastanak na ovu temu.  

Ravnateljica HAPIH-a Sokolić izvijestila je okupljene kako je nakon osiguravanja svih zakonodavnih okvira HAPIH raspisao dva natječaja javne nabave za sterilizirane kukuljice koje predstavljaju specifičan i ograničeno dostupan biološki materijal, međutim, unatoč svim naporima i osiguranim sredstvima nije bilo prijavitelja. Do kraja godine planirano je raspisivanje novog natječaja, za koji je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo dodatna sredstva kako bi povećalo interes i osiguralo provedbu u dolini Neretve sljedeće godine.  

Na sastanku je istaknuto kako je HAPIH kao jedan od provoditelja Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe, uzimajući u obzir izostanak primjene SIT tehnike, pojačao aktivnosti; uspostavljena je gušća mreža lovki i povećan je broj opažačkih mjesta na 300, što čini povećanje od gotovo 100 posto u odnosu na Akcijski plan. Dodatno, provodio se intenzivniji nadzor ličinki u plodovima biljaka domaćina, povećanjem broja malih i velikih uzoraka s 585 na 2.340, što čini povećanje od 400 % u odnosu na Akcijski plan, a postavljeno je 40 % lovki više u odnosu na predviđeno Akcijskim planom.

U 2022. godini izvezeno je 30.308 tona mandarina ukupne vrijednosti 19,6 milijuna eura, a uvezeno je 10.714 tona u vrijednosti od 8,3 mln EUR, pri čemu je ostvarena pozitivna vanjsko trgovinska bilanca količinski i vrijednosno.

Pisane vijesti