Sastanak ministara poljoprivrede u Rumunjskoj

  • Slika /slike/Priopcenja/01-155.jpg
  • Slika
  • Slika
U kontekstu rumunjskog predsjedanja Vijećem Europske unije u Bukureštu se 03. i 04. lipnja 2019. godine održao Neformalni sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU na kojem je Hrvatsku predstavljao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Sastanak se održavao pod predsjedanjem ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Rumunjske Petra Daea uz prisustvo ministara poljoprivrede zemalja članica, povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogana, generalnog direktora Europske komisije Jerzy Plewe, generalnog direktora Glavnog tajništva Vijeća Europske unije Angel Boixareu Carrere i glavnog tajnika Copa Cogece Pesonen Pekka Juhana.

"Na neformalnom sastanku u Bukureštu s kolegama ministrima poljoprivrede i ribarstva iz EU razgovarao sam na temu bioekonomije. Zaključili smo kako su pred poljoprivrednim sektorom brojni izazovi koji zahtijevaju inovativna rješenja i promjenu pristupa u načinu vođenja politike. Istovremeno, biogospodarstvo predstavlja iznimnu priliku za poljoprivredu i poljoprivrednike u zemljama jugoistočne Europe i mi ćemo znati iskoristiti taj potencijal. Smatram kako je nužno dodatno potaknuti poljoprivrednike, ali i sve ostale dionike u sektoru, na sudjelovanje u biogospodarstvu te na bolje prihvaćanje inovacija i istraživanja kroz razne mjere financirane iz EU fondova.
Razgovarali smo i o dosadašnjem napretku u procesu usvajanja reforme ZPP-a i zaključili kako je još dosta posla pred nama prije nego što usuglasimo paket koji ćemo moći sa zadovoljstvom predstaviti našim poljoprivrednicima, znajući da im donosimo pojednostavljeni i učinkovitiji okvir za provedbu.",

izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

U sklopu programa ministri su raspravljali na temu  "Istraživanje u poljoprivredi i biogospodarstvu – izgradnja sinergija". Rumunjsko predsjedništvo u svom radnom dokumentu podsjeća na raznolike izazove pred kojima se nalazi poljoprivredni sektor, a koji zahtijevaju rješenja u obliku održive proizvodnje hrane i proizvodnje biomase za biogospodarstvo. U tom kontekstu ukazuje se na važnost poljoprivrednih istraživanja, koja trebaju biti više usmjerena na ostvarivanje EU ciljeva i održivih ciljeva razvoja.

Pisane vijesti