S predstavnicima udruge Hrvatsko sjeme o aktualnostima u sektoru

Slika /slike/Priopcenja/sjemenari_090322.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić te u nazočnosti djelatnika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i suradnika u četvrtak, 9. ožujka 2023. godine,  održala sastanak s predstavnicima udruge „Hrvatsko sjeme“ na temu mogućnosti potpora, stanja tržišta i unaprjeđenja sektora sjemenarstva.

Predstavnici Udruge Hrvatsko sjeme tijekom današnjeg sastanka osvrnuli su se na aktualnosti u hrvatskom sjemenarstvu i pravni okvir poslovanja te pozdravili mogućnost označavanja poljoprivrednog reprodukcijskog materijala oznakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“, kao i Pravilnik o doradi sjemena s poljoprivrednog gospodarstva, karakterizirajući ga kao veliki napredak.   

Ministrica Vučković je, ustvrdivši kako je poljoprivredni reprodukcijski materijal temelj kvalitetne, uspješne i isplative poljoprivredne proizvodnje, istaknula kako će sjemenarstvo i dalje biti u fokusu mjera i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, a pomoć sektoru će se nastaviti, uz nove ciljane potpore u funkciji unaprjeđenja ove proizvodnje. Podsjetila je kako je ovaj sektor u okviru novog Strateškog plana uvršten u proizvodno vezane potpore, u cilju povećanja prihoda poljoprivrednika i otpornosti proizvodnje na sve izraženije klimatske promjene.

Tijekom sastanka istaknuto je i kako će se sagledati mogućnosti nastavka provedbe gotovo milijun eura vrijednog Programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu kojim se nastojalo stabilizirati tržište, sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razina primarne proizvodnje, pri čemu je do sada za isplatu odobreno više od 421 tisuće eura, ali i mogućnosti ulaganja u sjemensku proizvodnju povrća.

Također, jedna od tema sastanka bila je i provedba Programa sufinanciranja analize sjemena soje na prisutnost genetski modificiranih organizama koji je kreiran kako bi se omogućilo označavanje hrvatske sjemenske soje oznakom „slobodna od GMO-a" te kako bi primarni poljoprivredni proizvođači na jednostavniji način odabirali sjeme soje koje će im osigurati proizvodnju kultura slobodnih od genetski modificiranih organizama, za što je osigurano 62 tisuće eura godišnje u 2023. i 2024. godini.   

Pisane vijesti