Ribiči, uključite se u istraživanje o rekreacijskom ribolovu - popunite anketu o ribolovnoj aktivnosti u 2018. godini

Slika /slike/Genericke/2019-ribicki-stap.jpg
Od danas je otvoren on-line Upitnik za rekreacijske i športske ribolovce na moru, kojim prikupljamo podatke o ribolovnom naporu u svrhu zaštite ribljeg fonda u Jadranu.
 
Naime, Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu provodi studiju o rekreacijskom/športskom ribolovu na moru u Republici Hrvatskoj. Obzirom da dosada nije bilo sustavnog praćenja ulova u rekreacijskom i športskom ribolovu (osim za neke migratorne pelagične vrste) kako bismo dobili što kvalitetnije podatke, studija se odnosi  i na sportaše i rekreativce koji su u najbližem kontaktu s ribom.
 
U tu svrhu, pripremili smo anketni upitnik koji je dio pilot studije o rekreacijskom ribolovu koja se provodi prema ciljevima Višegodišnjeg programa Europske unije za prikupljanje podataka i korištenje njima u sektorima ribarstva i akvakulture za razdoblje 2017. - 2019. godine, a u cilju praćenja i zaštite ribljeg fonda u Jadranu. U ovoj se studiji fokusiramo na vrste propisane Programom - jegulje, hrskavičnjače i visoko migratone pelagične vrste.
 
Upitnik je namijenjen osobama koje su obavljale rekreacijski ili športski ribolov na moru barem jednom u 2018. godini, a istraživanje se radi velikog broja sudionika (oko 80.000 prodanih dozvola u 2018. godini) provodi anonimno putem online ankete. Obzirom na jednostavnost i pristupačnost forme, kao platforma za istraživanje odabran je Google obrazac. Vrijeme potrebno za ispunjavanje upitnika je 5 do 10 minuta, a opažanja rekreativaca i sportaša s terena pomoći će nam da dobijemo što jasniju sliku o ribolovnom naporu te ulovu u rekreacijskom i športskom ribolovu u odnosu na gospodarski ribolov. Prikupljanje podataka započelo je danas, 26. ožujka te će trajati do sredine travnja.

Pisane vijesti