Radni sastanak Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih šuma: u tri godine zakup šumskog zemljišta učetverostručen

  • Slika /slike/Priopcenja/Sastanak1.jpg
  • Slika
  • Slika


 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović u srijedu, 4. siječnja 2023. održala radni sastanak s novom Upravom društva Hrvatske šume na čelu s predsjednikom Nediljkom Dujićem na temu gospodarenja šumama i šumskim zemljištem, sprječavanja šteta od divljači i zakupa šumskog zemljišta u svrhu pašarenja.

Na sastanku su definirane dodatne aktivnosti u cilju smanjivanja šteta od divljači na šumskom zemljištu u zakupu, a za početak veljače je najavljena objava 16. javnog poziva za zakup šumskog zemljišta. U posljednje tri godine u suradnji Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja izrađene su brojne revizije šumskogospodarskih planova, a jedan od rezultata  toga je 15 objavljenih natječaja u kojima je ponuđeno oko 100.000 ha šumskog zemljišta te povećanje površine šumskog zemljišta pod zakupom s 13.893 ha iz 2019. na aktualnih 58.336 ha.
 
Na sastanku je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma predstavio najznačajnije rezultate gospodarenja  šumama u 2022. godini te plan za 2023. godinu, uključujući i šumsku infrastrukturu. Između ostalog, Hrvatskim šumama je potvrđen međunarodni certifikat FSC® koji podrazumijeva da se državnim šumama gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima, a tijekom 2022. godine uloženo je 47 milijuna kuna u pošumljavanje 1680 ha šumskog zemljišta. Ujedno je riječ o priznanju i hrvatskoj šumarskoj struci koja već generacijama na odgovoran način gospodari izuzetno značajnim nacionalnim resursom.
 

Pisane vijesti