Radni posjet Institutu za oceanografiju i ribarstvo

Slika /slike/Priopcenja/IMG_9252.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u Splitu u petak 5. siječnja 2024. s ravnateljem Uprave ribarstva Antom Mišurom nazočila prezentaciji rada Instituta za oceanografiju i ribarstvo u protekloj godini te s ravnateljicom Instituta Živanom Ninčević Gladan i suradnicima održala radni sastanak.

Glavne teme sastanka bile su nastavak dugogodišnje suradnje između Ministarstva poljoprivrede i Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koji predstavlja ključnu znanstvenu instituciju iz područja ribarstva u Republici Hrvatskoj.  
 
“Kroz ovu suradnju Ministarstvo poljoprivrede ima na raspolaganju vrijednu znanstvenu ekspertizu stručnjaka Instituta koji redovno nadograđuju svoje znanje i prate znanstvene trendove na regionalnoj i globalnoj razini, kao temelj za donošenje znanstveno utemeljenih mjera upravljanja. Brojne aktivnosti Instituta u vidu prikupljanja podataka, praćenja, procjene i opisa stanja morskih resursa u našem akvatoriju nezaobilazna su znanstvena podloga za provođenje odgovarajućih mjera koje će doprinijeti dugoročno održivom ribarstvu u Hrvatskoj i očuvanju zaštićenih vrsta i bioraznolikosti Jadrana”, izjavila je ministrica Vučkovic zahvalivši okupljenima na vrijednom radu.
 
Znanstvenici s ovog Instituta uključeni su i u rad Regionalnih organizacija za upravljanje u ribarstvu (GFCM i ICCAT) kao i Znanstvenog, tehničkog i gospodarskog Odbora u ribarstvu (STECF) koji je savjetodavno tijelo Europske komisije. Suradnja Instituta i Ministarstva temelji se na provedbi višegodišnjih monitoringa za praćenje stanja stokova te ciljanih kratkoročnih i višegodišnjih studija.
 
Institut za oceanografiju i ribarstvo je osnovan 1930. godine kao prva nacionalna znanstveno-istraživačka institucija koja se bavi morem. Od samog utemeljenja, znanstvena djelatnost Instituta je izrazito multidisciplinarna te pokriva područja biološke, kemijske i fizičke oceanografije, sedimentologije, ribarstvene biologije i marikulture.

Pisane vijesti