Radi suzbijanja poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno se smanjuje posebna naknada za okoliš

Slika /slike/Priopcenja/VRH_8714 (2).jpg
Vlada je donijela Uredbu kojom se radi suzbijanja poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na jednu lipa do megadžulu (MJ) što bi u maloprodaji trebalo rezultirati s 50 lipa nižom cijenom goriva po litri. Ministar Beroš izvijestio je na sjednici da se unatoč blagom porastu novozaraženih u Hrvatskoj, bilježi daljnje smanjivanje broja hospitaliziranih osoba i osoba na respiratoru kojima je potvrđena zaraza koronavirusom.

Na 108. sjednici, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je da je prošli tjedan održana redovita sjednica Stožera na kojoj su sudionici operativnih snaga i nositelji programa obnove izvijestili o aktivnostima na potresom pogođenom području Banovine.


Ugovorena izgradnja 138 zamjenskih obiteljskih kuća

Kazao je da je ugovorena izgradnja 138 zamjenskih obiteljskih kuća s 10 izvođača radova u iznosu od 115 milijuna kuna, a u tijeku su ocijene ponuda za izgradnju dodatnih 78 zamjenskih obiteljskih kuća.

Nekonstrukcijskom obnovom dosad je obnovljeno 1800 obiteljskih kuća, a na njih 1006 radovi su u tijeku.   


Beroš: Smanjuje se broj hospitaliziranih osoba i onih na respiratoru

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se unatoč blagom porastu novozaraženih u Hrvatskoj, bilježi daljnje smanjivanje broja hospitaliziranih osoba i osoba na respiratoru kojima je potvrđena zaraza koronavirusom.

"U bolnicama je 696 osoba, to je 16 manje nego jučer i treći dan zaredom predstavlja pad hospitaliziranih osoba", istaknuo je Beroš. 

Dodao je da je u zemlji danas zabilježeno 2032 nova slučaja zaraze potvrđena PCR testom te 950 novozaraženih na brzim antigenskim testovima.

Osvrnuo se i na stanje s procijepljenosti od zaraze, istaknuvši da je najmanje jednom dozom cijepljeno je 70,64 posto odraslog stanovništva, dok je treću dozu cjepiva primilo je 26,98 posto odraslog stanovništva. 

"Uz aktivnu imunizaciju stečenu preboljenjem i kontaktu s virusom, to doprinosi porastu općeg imuniteta", poručio je Beroš.


Izbjeglicama iz Ukrajine do sada pruženo 1256 usluga zdravstvene zaštite

Izvijestio je i da je izbjeglicama iz Ukrajine koje su došle u Hrvatsku do sada pruženo 1256 usluga zdravstvene zaštite, hospitalizirano je ukupno sedam osoba, a trenutno se na bolničkom liječenju nalazi jedna osoba.

Dodao je da je na sastanku europskih ministara zdravstva, naglašena važnost osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite za osobe iz Ukrajine.

"Zaključeno je i da je potrebno osigurati dostupnost cjepiva i procijepljenost za bolesti koje su na području EU iskorijenjene i čije je širenje moguće spriječiti", rekao je i dodao da je Zavodima za javno zdravstvo dostavljena uputa o obvezi izvještavanja o osnovnim demografskim i zdravstvenim pokazateljima žitelja Ukrajine.


Božinović: Javna okupljanja sa covid potvrdama bez ograničenja

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da su u Hrvatskoj od petka na snazi blaže protuepidemijske mjere, produljuje se vrijeme rada ugostiteljskih objekata te se ukida ograničenje broja prisutnih na javnim okupljanjima uz covid potvrde.

Na javnim okupljanjima na otvorenom prostoru može biti 200 osoba, umjesto 100 kao do sada. Ako svi prisutni imaju EU digitalne covid potvrde više nema ograničenja broja prisutnih, prije je taj broj bio 200, rekao je Božinović.

U zatvorenim prostorima na okupljanjima na kojima svi prisutni nemaju covid potvrde može biti do 100 osoba. Ako svi prisutni imaju covid potvrde više nema ograničenja.

Na javnim događanjima u zatvorenim prostorima može biti 100 osoba, a ako svi imaju covid potvrde ni za njih više nema ograničenja.

Nove odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite stupaju na snagu sutra, a bit će objavljene tijekom dana, kazao je Božinović.


Ugostiteljski objekti mogu raditi do 2 ujutro

Produljuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 ujutro, umjesto do ponoći kako je bilo do sada, a to se odnosi i na javna okupljanja i manifestacije.

Ukida se i ograničenje radnog vremena kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, koje je do sada bilo do ponoći.

Također, ukida se obveza predočenja covid potvrda za održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja u zatvorenim prostorima.

Omogućava se održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja bez covid potvrda, ali tada uz ograničenje popunjenosti tribine na 50 posto i obvezno korištenje maski za lice na natjecanjima u zatvorenom.

Uvodi se iznimka da ugostiteljski objekti mogu usluživati sve goste, a ne samo one koji sjede na stolovima, ali samo ako imaju kontrolirani ulaz i ako svi koji ulaze u prostor imaju digitalne covid potvrde, rekao je Božinović.

Profesionalne umjetničke izvedbe i programi u zatvorenom, na koje se može ući samo s ulaznicama, predstave, kino projekcije, kao i vjerski obredi mogu se održavati bez ograničenja broja okupljenih, ali uz obvezno korištenje maski.

Božinović je dodao kako je izvan snage stavljeno pet odluka koje nisu imale rok primjene, a imale su posebne odredbe za rad tržnica, održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja, sklapanje braka i životnih partnerstava te održavanje dječjih igrališta.

Također, u Centrima za socijalnu skrb i Centrima za posebno skrbništvo za zaposlenike i korisnike ukinuta je obveza predočenja covid potvrde.


Smanjenje parafiskalnih nameta

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina kojem je predlagatelj Državna geodetska uprava i dio su provedbe mjera iz Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja.

Izmjenama se, naime, propisuje ukidanje naplate većine stvarnih troškova uporabe podataka za izdavanje izvadaka, prijepisa, potvrda i preslika podataka dokumentacije državne izmjere, katastra nekretnina i infrastrukture, registra zgrada, prostornih jedinica i geografskih imena, ostvarenje uvida te za određena postupanja po zahtjevu stranaka, kao i naplata upravnih pristojbi.

Izmjene su poslane u hitnu proceduru kao jedna od mjera koju se Hrvatska obvezala provesti s ciljem pridruživanja Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) i bankovnoj uniji, a rok provedbe mjera za ulazak u ERM II je kraj ožujka.


Bitno umanjena naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište

Vlada je donijela Uredbu kojom se radi suzbijanja poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na jednu lipa do megadžulu (MJ) što bi u maloprodaji trebalo rezultirati s 50 lipa nižom cijenom goriva po litri.

Prema do sada važećoj Uredbi, ako obveznik (distributer/opskrbljivač benzinskim i dizelskim gorivima) ne stavi na tržište minimalni propisani udjel biogoriva, mora platiti naknadu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg objasnio je da je smisao Vladine Uredbe stabilizacija cijene goriva uslijed nekontroliranog porasta cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, prije svega uzrokovanih poremećajima opskrbe uslijed ukrajinske krize.
Posebna naknada bit će tako jednu lipu MJ. Do sada je iznosila najviše 30 lipa po MJ.

Vlada je izmijenila i Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata čime se radi dodatne zaštite potrošača intervenira u formulu kojom se utvrđuje najviša maloprodajna cijena naftnih derivata, tako da se ne uračunava dio cijene vezane uz troškove prijevoza i manipulacije biogorivima.


Zabrana novog zapošljavanja u javnim i državnim službama

Zbog kontinuiteta kontrole zapošljavanja u javnom i državnom sektoru Vlada je donijela odluke o zabrani novog zapošljavanja u državnim i javnim službama na neodređeno i određeno vrijeme, kojima su uređene i iznimke te uvjeti za eventualno novo zapošljavanje.

Zabrana zapošljavanja u državnoj i javnoj službi bila je propisana Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna za 2020., odnosno za 2021. godinu, no ne i Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna za ovu godinu.

Stoga je Vlada na sjednici donijela dvije nove odluke - o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama te o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, kao i uredima i drugim stručnim službama Vlade.

Odlukom o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika propisane su i iznimke od zabrane zapošljavanja, kriteriji za zapošljavanje vježbenika te rokovi za raspisivanje javnog natječaja i oglasa za novo zapošljavanje.

Ta se odluka primjenjuje i na zapošljavanje u pravosudnim i kaznenim tijelima, stručnoj službi Ustavnog suda i pučke pravobraniteljice te drugih pravobranitelja, ali i drugim tijelima koja se osnivaju radi obavljanja državne službe.


Prihvaćen Okvirni sporazum o suradnji Vlade i pravnih fakulteta

Prihvaćen je i Okvirni sporazum o suradnji Vlade, pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te Akademije pravnih znanosti Hrvatske.

Cilj je suradnje potpora i povezivanje stručne, znanstveno-istraživačke i nastavne djelatnosti pravnih fakulteta s radom Vlade i njenih stručnih službi i radnih tijela te tijela državne uprave.

Temeljem Sporazuma osnovat će se radna skupina od deset članova u kojoj će Vlada imenovati suvoditelja i četiri člana, a pravni fakulteti i Akademija po jednog člana.


Predanost Hrvatske obrambenom i sigurnosnom partnerstvu

Usvojen je i Zaključak kojim je Vlada Republike Hrvatske upoznata s Obvezom strateškog partnerstva između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, potpisanom u Zagrebu 1. veljače 2022., prigodom posjete ministra obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

"Obveza strateškog partnerstva održava našu predanost obrambenom i sigurnosnom partnerstvu u potpori snažnijem Savezu te zajedničkim interesima i vrijednostima", istaknuo je ministar obrane Mario Banožić.

Kazao je da se dokumentom potvrđuje zajednička predanost osiguranju daljnje opremljenosti za odgovor na buduće obrambene i sigurnosne izazove.

Putem programa bilateralnog djelovanja, dodao je ministar, nastavit ćemo unaprjeđivati interoperabilnost Oružanih snaga te ostvariti obrambene i sigurnosne ciljeve uz zajedničku viziju jače strateške suradnje.

"Kao saveznici dodatno ćemo ojačati interoperabilnost provedbom zajedničke obuke i vježbi, kako bilateralno, tako i u okviru NATO-a", zaključio je Banožić. 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti