Prvi međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane

Slika /slike/Priopcenja/2020_05_14Doniranje.jpg
U Republici Hrvatskoj godišnje na otpadu završi oko 400 tisuća tona hrane. Otpad od hrane predstavlja potrošene prirodne i ljudske resurse te pridonosi emisiji stakleničkih plinova. S druge strane, u Republici Hrvatskoj, oko 20% stanovništva živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Od ukupne količine bačene hrane, procjenjuje se da oko 53%, a prema nekim studijama čak i 70%, nastane u kućanstvima. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede tijekom 2020. godine pokrenulo niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti potrošača vezano uz problem prekomjernog bacanja hrane u Republici Hrvatskoj, a u svrhu promjene navika i ponašanja prilikom rukovanja s hranom, kod kuće, na poslu, u školi ili u restoranu.

Aktivnosti se provode pod sloganom „Pojedi, podijeli. Hrana nije otpad“. Prva od aktivnosti je izrada animiranog filma na ovu temu, kojeg možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=EeBcHmPD3OU. Animirani film, kroz jednostavne savjete, prikazuje kako potrošač može utjecati i pridonijeti smanjenju otpada od hrane. Edukacija potrošača je provedena kroz lik djevojčice Dore, koja, kao predstavnik nove generacije, ukazuje na problematiku i moguća rješenja. Završetak animacije poziva potrošače da se pridruže timu i da zajedno prepolovimo količinu otpada od hrane do 2030. godine.

Ministarstvo poljoprivrede je proteklih godina, provelo i niz drugih aktivnosti predviđenih Planom sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019.-2022., čiji je cilj doprinos ostvarenju cilja 12.3. UN-ove Agende 2030. za održivi razvoj, odnosno smanjenju otpada od hrane na razini maloprodaje i potrošača za pola te općenito smanjenju gubitaka hrane duž cijelog prehrambenog lanca. Ovdje bi izdvojili prioritetnu mjeru unapređenja doniranja hrane. U tom je pogledu, unaprjeđen zakonodavni okvir te je objavljen Vodič za doniranje hrane. Održane su radionice za donatore i posrednike u lancu doniranja hrane te je pokrenut projekt „e-doniranje“. Riječ je o IT sustavu kojim se olakšava i ubrzava preraspodjela viškova hrane i omogućuje bolja komunikacija između donatora i posrednika.  

Aktivnosti na ovu temu, nastavit će se i u budućnosti, između ostalog, podjelom edukativnih materijala za djecu školske dobi te objavom sektorskih vodiča. Također, provodit će se daljnje potrošačke kampanje kao i ulaganja u inovativna rješenja koja uspješno rješavaju problem prekomjernog bacanja hrane.

Ovaj tjedan se obilježava prvi međunarodni dan osviještenosti o otpadu i gubicima hrane koji se obilježava diljem svijeta, a Europska je komisija tom prigodom objavila savjete za potrošače u obliku letaka:
  1. Pravilno čuvajte hranu
  2. Informirajte se o datumima
  3. Planirajte obroke 
Ministarstvo poljoprivrede te poziva da i ti budeš dio ekipe koja će do 2030. godine prepoloviti otpad od hrane te podijeliš prigodne materijale sa savjetima kako smanjiti otpad od hrane u kućanstvu i animirani film na svojim društvenim mrežama.

„e-doniranje, uključi se i ti!“



Pisane vijesti