Program potpore za proizvođače šećerne repe u postupku e-savjetovanja

Slika /slike/Priopcenja/šećerna repa.jpg

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u postupak elektronskog savjetovanja Program potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2022. do 2027. godine s ciljem oporavka proizvodnje šećerne repe u Republici Hrvatskoj, za što je osigurano 30 milijuna kuna godišnje iz Državnog proračuna. 

Cilj Programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2022. do 2027. godine je zadržati interes proizvođača za proizvodnju šećerne repe i smanjiti negativni trend u sektoru šećera u Republici Hrvatskoj s krajnjim ciljem povećanja ukupnih proizvodnih površina pod šećernom repom za najmanje 10 posto u 2027. godini u odnosu na prvu godinu provedbe Programa, kako bi se uzgoj šećerne repe zadržao na poljoprivrednim površinama i osigurao rad postojećih preradbenih kapaciteta u Republici Hrvatskoj. 

Programom se osigurava dodatna stabilnost i kontinuitet proizvodnje povećanim intenzitetom potpore za proizvođače koji se odluče za sudjelovanje u Programu, pri čemu minimalno moraju sudjelovati tri uzastopne godine u kojima se obvezuju na uzgoj šećerne repe. 

Iznos potpore određuje se u odnosu na veličinu gospodarstva i vrijeme sudjelovanja u Programu, a kreće se od tisuću do četiri tisuće kuna po hektaru, odnosno 700 do 2,5 tisuće kuna po hektaru u slučaju trogodišnjeg sudjelovanja u Programu. 

E-savjetovanju pristupite na poveznici.

Pisane vijesti