Prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u području poljoprivrede predstavljeni u Europskom parlamentu

Slika /slike/Priopcenja/B1_2201.jpg
Ministrica Marija Vučković predstavila je u Bruxellesu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na saslušanjima pred Odborom za ribarstvo, Odborom za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te Odborom za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta.

Ministrica Vučković istaknula je kako će jedan od prioriteta hrvatskog predsjedništva biti postizanje pravodobnog dogovora oko novog ZPP-a, koji treba pozitivno utjecati na razvoj održive poljoprivrede i kvalitetu života u ruralnim područjima. Poseban naglasak stavit će se na obiteljska poljoprivredna gospodarstva i mlade poljoprivrednike, održivo upravljanje okolišem te osnaživanje koncepta biogospodarstva i tzv. pametnih sela.

„Za Uniju Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) jedna je od temeljnih politika, ključna za ruralni razvoj, proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane i zaštitu prirodnih resursa, čime izravno utječe na život svih građana Unije. Iznimno je važno da se zadrži njezina konkurentnost, održivost i odgovarajuća razina  financiranja. Također, osobita pažnja će se posvetiti potrebama ranjivih, ruralnih zajednica i daljnjoj modernizaciji poljoprivrede i ruralnih područja, kako bi se povećala konkurentnost europskih farmi i ruralnih poduzeća, pozitivno utjecalo na kvalitetu života stanovnika te privuklo mlade poljoprivrednike.“, naglasila je tom prilikom ministrica Vučković.

U okviru područja sigurnosti hrane, veterinarstva i dobrobiti životinja predsjedništvo će nastaviti raspravu o mjerama prevencije, kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja na europskoj razini. Pitanje zaštite potrošača i sigurnosti hrane bit će sagledano u kontekstu novog Europskog zelenog sporazuma i nove sektorske strategije „ Od farme do stola“. Intenzivirat će se pregovori o europskom pomorskom i ribarskom fondu s naglaskom na održivost malog priobalnog ribarstva. Naglasit će se i važnost šumarstva, posebice njegov pozitivan utjecaj na klimatske promjene.

Pisane vijesti