Predstavljen nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva

Slika /slike/Priopcenja/IMG-20220224-WA0002.jpg
U srijedu, 23. veljače 2022. godine, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać informirali su predstavnike najvećih proizvođača mlijeka i predstavnike otkupljivača, odnosno malih i velikih mljekara, o smjernicama razvoja sektora mljekarstva u narednom razdoblju, kao prvi u nizu sastanka u cilju unapređenja aktivnosti vezanih uz udruživanje i razvoj sektora.
 
Zbog aktualnih tržišnih uvjeta u kojima se nalazi mliječni sektor Ministarstvo poljoprivrede je u postupku izrade strateškog dokumenta pod nazivom Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine kojim se žele postaviti smjernice za razvoj mliječnog sektora u cjelini, od primarne proizvodnje do prerade i plasiranja mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište.

Ciljevi navedeni u nacrtu Programa usklađeni su s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine i Nacrtom Strategije poljoprivrede do 2030. „Više od farme”. Očekivani učinak provedbe Strategije poljoprivrede je povećanje vrijednosti govedarske proizvodnje od 20%, a koje će se sukladno Programu ostvariti povećanjem broja muznih krava, rastom produktivnosti po grlu i po farmi te investicijama u proizvodni i prerađivački sektor. Nakon prezentiranja nacrta Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. provedena je konstruktivna rasprava, nazočni su potvrdili da je Program obuhvatio sve dijelove mliječnog sektora te će dostaviti svoje prijedloge za izmjenom ili dopunom istog u cilju izrade što kvalitetnijeg strateškog dokumenta za daljnji razvoj proizvodnje kravljeg mlijeka u Republici Hrvatskoj. 
 
Krajem prošlog tjedna u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak na istu temu i s primarnim proizvođačima mlijeka,  uz naglasak na potrebi organiziranja proizvođača mlijeka u proizvođačke i sektorske organizacije. Proizvođači su detaljno informirani o mogućnostima i prednostima uključivanja u proizvođačke i sektorske organizacije te su im prezentirana iskustva udruženih poljoprivrednika u Europskoj uniji. Primarni proizvođači mlijeka su dali podršku nastojanjima Ministarstva u sustavnom provođenju mjera usmjerenima razvoju sektora te su izrazili spremnost za suradnju i udruživanje u sektorske organizacije kroz koje bi se postigla veća sigurnost i bolji položaj svih sudionika mliječnog sektora. 
 

Pisane vijesti