Poljoprivrednicima isplaćeno 220 milijuna € predujma za izravna plaćanja

Slika /slike/Priopcenja/01-185.jpg
Isplata predujma u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2022. godinu počela je 2. studenoga 2022. godine. Potporu je primilo 101.637 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2022. godini i koji su ostvarili uvjete prihvatljivosti nakon provedenih kontrola Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Kontrole koje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavlja prije same uplate avansa su u tijeku i to za manje od 1% ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstava, a kojima će predujam biti isplaćen po završetku kontrola, do kraja siječnja.

Za isplatu predujma poljoprivrednicima je bio osiguran iznos od 226,3 milijuna €, odnosno 70% odobrenog iznosa potpore, a sredstva su isplaćena za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno, preraspodijeljeno plaćanje i mlade poljoprivrednike. Novac za ovu isplatu u cijelosti se refundira se iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi.

Preostali dio za potporu po površini za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te potpora za mlade bit će isplaćena do kraja veljače.

Pisane vijesti