Poljoprivredna proizvodnja narasla za 7%, vrijednost dohotka za 14%

Slika /slike/Priopcenja/2021_1_29_polj.jpg
Prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, očekuje se rast  vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za 7% i iznosit će 19.243 milijuna kuna. Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2020. godini iznosit će 10.696 milijuna kuna, što je rast od 14% u odnosu na prethodnu godinu.

Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 9.458 milijuna kuna, a u odnosu na prethodnu godinu očekuje se rast od 12,3%. Uloženi rad u poljoprivredi u ovom razdoblju isti je kao i godinu prije. Indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada povećao se za 15,4% i procjenjuje se na 60.237 kuna.

„Druge procjene Državnog zavoda za statistiku su pozitivnije nego prve, kao što smo očekivali. Oprezna sam u tumačenju tih pokazatelja, no ovo su izuzetno pozitivne vijesti koje nagovještaju dugotrajniji rast i razvoj hrvatske poljoprivrede. Ne smijemo zaboraviti o kakvoj je godini riječ, pandemija COVID-19 je izazvala tržišne poremećaje u svakom sektoru. Ovaj rast rezultat je nikad upornijeg i predanijeg rada naših poljoprivrednika, ribara i šumara, odabira hrvatskih potrošača u smislu preferiranja domaćih proizvoda te pogođenih i fokusiranih mjera pomoći i ruralnog razvoja s naše strane nastale kroz sektorske dijaloge. Iako je hrvatska poljoprivreda izuzetno ranjiva, drago mi je dobiti potvrdu da se krećemo u pravom smjeru“izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pisane vijesti