Počinje jesenska akcija ORALNE VAKCINACIJE LISICA na području Republike Hrvatske

Ministar Tomislav Tolušić i Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede obavještavaju javnost da 1. studenog 2016. godine započinje provedba jesenske akcije oralne vakcinacije lisica na području Republike Hrvatske.

Oralna vakcinacija lisica višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnoće sufinanciran sredstvima EU, čija je provedba u Hrvatskoj započela u proljeće 2011. godine. Bjesnoća je smrtonosna zarazna virusna bolest, od koje obolijevaju životinje i ljudi (zoonoza), rasprostranjena na području cijele Hrvatske, a posljednji slučaj bjesnoće zabilježen je u ožujku 2014. godine. Iako je neizlječiva, bjesnoća se može spriječiti! Cilj oralne vakcinacije lisica je sprječavanjem daljnjeg širenja, iskorijeniti ovu opasnu bolesti u populaciji divljih i domaćih životinja, te time osigurati zaštitu zdravlja svih građana naše zemlje!

Mamci sa cjepivom mirisa atraktivnog za lisice, distribuiraju se pomoću posebnih zrakoplova na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka - dva puta godišnje, u proljeće i jesen.

Molimo građane da u dane provođenja vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Jesenska akcija na području cijele zemlje provoditi će se tijekom razdoblja 1. studenog – 15. prosinca 2016. godine. Mamci će biti distribuirani putem zrakoplova.

„Bjesnoća se ne može izliječiti, ali se može spriječiti! U potrazi za hranom lisice i ostale divlje životinje sve češće se približavaju naseljenim mjestima. Borba protiv bjesnoće oralnom vakcinacijom pokazala se najučinkovitijom metodom u mnogim zemljama u okruženju, a mi nimalo ne zaostajemo u svjetskim trendovima borbe protiv bolesti životinja i bolesti koje prenose životinje.“

poručio je ministar Tomislav Tolušić prilikom početka jesenske akcije oralne vakcinacije lisica.

Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.Stranica