Pčelari u potpunosti iskoristili i ovogodišnju omotnicu - isplaćeno 14,8 milijuna kuna

Slika /slike/Priopcenja/20201012_pcele.jpg
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2020., a u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2020. godinu u potpunosti je iskorišten te su isplaćena sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 14, 8 milijuna kuna.

Veliki odaziv pčelara zabilježen je za Mjeru 1 - Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara - kojom se sufinancira nabava pomagala, pribora i opreme, kao i edukacije pčelara i senzorskih analitičara te Mjeru 2 - Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze kojom se nastoji ispravno, pravovremeno i učinkovito kontrolirati i suzbijati štetnike i bolesti u pčelinjim zajednicama.

Prošle godine doneseni Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020. do 2022. godine kroz 3 godine predviđa ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna, a cilj je provedbom mjera stvoriti uvjete za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj te stvoriti osnovu za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru. Mjere koje se provode u okviru Nacionalnog pčelarskog programa 2020. - 2022. su tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, obnavljanje pčelinjeg fonda, suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, praćenje tržišta te poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

„Potpuno iskorištenje omotnice rezultat je dijelom pomno osmišljenih i provedenih mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa koji je zamišljen i realiziran kao temelj za stvaranje uvjeta za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj te osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru. U velikoj mjeri za ovaj uspjeh zaslužni su sami pčelari – sve bolje evidentiranje i efikasnije organiziranje pčelara doprinijelo je porastu broja registriranih pčelara i pčelinjih zajednica što, uz odgovarajuću edukaciju i pomoć, rezultira potpunim iskorištenjem dostupnih sredstava, osnažuje ovu gospodarsku granu i razvija ruralne prostore“, naglasila je tim povodom ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pisane vijesti