Otvoreno e-Savjetovanje za Prijedlog Pravilnika o provedbi mjere I.7. „Otkup ribolovnih prava“

Slika /slike/Priopcenja/0402_ribarstvo.jpg
Ministarstvo poljoprivrede je u četvrtak, 12. listopada 2023. godine u postupak elektronskog savjetovanja uputilo Prijedlog Pravilnika o provedbi mjere I.7. „Otkup ribolovnih prava“.
Prijedlogom Pravilnika se definiraju uvjeti i način dodjele potpore u okviru mjere I.7 „Otkup ribolovnih prava“ u okviru Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021. - 2027. godina.
Predmet potpore je dodjela jednokratnih bespovratnih novčanih sredstava u obliku naknade za otkup ribolovnih prava za slijedeće:
  1. obalne mreže potegače tipa „migavica“ ili „girarica“, „oližnica“ i „šabakun“ za koje je izdano odobrenje s rokom važenja do 26. listopada 2023. godine
  2. okružujuće mreže plivarice oližnica, ciplarica, igličara i palamidara za koje je izdano Odobrenje s rokom važenja do 26. listopada 2024. godine
  3. sjekirica za rezanje koralja temeljem Odobrenja za sakupljanje koralja s rokom važenja do 31. prosinca 2023. godine
Naime, za ribolov obalnim mrežama potegačama i malim plivaricima potrebno je ishoditi, sukladno pravnim propisima EK, izuzeća od odredbi tzv. Mediteranske uredbe odnosno Uredbe o tehničkim mjerama, a koje zabranjuju ribolov ovim alatima, dok je kod na crvenog koralja sakupljanje regulirano i ograničeno u velikoj mjeri s obzirom da se radi o strogo zaštićenoj vrsti. Kako u budućem razdoblju neće biti moguća primjena navedenih izuzeća, za ribolov obalnim mrežama potegačama i malim plivaricama planira se do 2025. godine izvršiti postupno ukidanje režima izuzeća, a za crvenog koralja je do kraja 2023. godine predviđen prestanak izlova kao mjera očuvanja vrste. U tu svrhu je Programom za ribarstvo i akvakulturu predviđena mjera otkupa prava obavljanja ribolova tim ribolovnim alatima, odnosno predviđeno je ribarima dodijeliti financijsku potporu za trajno ukidanje ribolovnih prava, čime će se osigurati preduvjeti za prestanak korištenja određenih ribolovnih alata i tehnika, no bez negativnih socio-ekonomskih posljedica za njihove korisnike.
Tipovi ribolova za koje je predviđen otkup ribolovnih prava imaju dugu tradiciju te će njihovo ukidanje, osim gospodarskog, imati i socijalni učinak, posebice imajući na umu da se radi o malim ribarima, sa prvenstveno obiteljski orijentiranom djelatnošću obavljanja ribolova. Shvaćajući važnost ali i posljedice, Ministarstvo poljoprivrede je u Program za pomorstvo i ribarstvo uvrstilo ovu mjeru te je uz dodjelu potpore za otkup ribolovnih alata, zadnjim izmjenama poreznih zakona iz listopada 2023. godine, konkretno izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit i Zakona o porezu na dohodak, uvedeno i porezno oslobođenje po osnovi ove potpore, a sve u cilju dodjele odgovarajuće naknade i ublažavanja eventualnih negativnih posljedica zabrane uporabe navedenih alata na razini EU.
 
E-savjetovanje je otvoreno do 26. listopada i dostupno na poveznici.
 

Pisane vijesti