Otvoreni Dani hrvatskog šumarstva u Vinkovcima

Slika /slike/Priopcenja/347424981_1672946326473852_3472212755216553148_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 2. lipnja 2023. godine, kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića zajedno s državnim tajnikom Mladenom Pavićem sudjelovala na otvorenju Dana hrvatskog šumarstva u Vinkovcima. Manifestacija se održava 2. i 3. lipnja uz prateće 13. Državno natjecanje šumarskih radnika sjekača u organizaciji Hrvatskih šuma.

Šume i šumska zemljišta zauzimaju oko polovice kopnene površine države, a čak 95% šuma u Hrvatskoj prirodno. Hrvatskim šumama potvrđen međunarodni certifikat FSC, a riječ je o svojevrsnom priznanju cijeloj hrvatskoj šumarskoj struci koja već generacijama na odgovoran način gospodari ovim izuzetno značajnim nacionalnim resursom. 

Ministrica Vučković je povodom otvorenja Dana hrvatskog šumarstva zahvalila svim predstavnicima sektora šumarstva koji svojim znanjem i radom doprinose odgovornom gospodarenju šumama te istaknula kako će Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede kroz gotovo 3,8 milijarde eura vrijedan Strateški plan ovom sektoru pružiti potrebne preduvjete za daljnji razvoj, a sredstvima iz naknade za opće korisne funkcije šuma nastaviti jačati kapaciteti zaštite od šumskih požara te ulagati u opremanje vatrogasnih zajednica.  

Naime, u skladu s Programom opremanja i osposobljavanje vatrogasnih zajednica financirano je opremanje vatrogasnih zajednica nabavom ukupno 76 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara, uz nabavu i vatrogasne opreme i osobne zaštitne opreme. Do sada je za provedbu Programa Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici isplaćeno ukupno 15,8 milijuna eura, dok je u zajedničkom projektu s MUP-om Ministarstvo poljoprivrede sudjelovalo s 5 milijuna eura u projektu nabave 94 vatrogasna vozila za područje cijele RH.  
Iz Programa ruralnog razvoja do danas je odobreno 96,8 milijuna eura za ulaganja šumarskom sektoru;  riječ je o  investicijama u šumsku infrastrukturu, konverziji degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura, uspostavi i uređenju poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture, modernizaciji tehnologija, strojeva, alata i opreme te ulaganjima u marketing šumskih proizvoda. Potpore se nastavljaju i u novom programskom razdoblju uz novu intervenciju vrijednu 8,8 milijuna eura koja se odnosi na kompenzacije za ograničenja u gospodarenju šumama na području NATURA 2000.

Svečanom otvorenju nazočili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Mladen Karlić, saborski zastupnici Marijana Balić i Nikola Mažar, ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, župan Vukovarsko srijemske županije Damir Dekanić, gradonačelnik grada Vinkovci Ivan Bosančić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić te uvaženi predstavnici akademske zajednice, Hrvatskog šumarskog instituta i Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije.

Pisane vijesti