Otvorena 56. međunarodna vrtna izložba Floraart 2022.

Slika /slike/Priopcenja/7efe5d85-0c96-4d83-8f3a-f442ade67d44.JPG
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u četvrtak, 19. svibnja 2022. godine, u nazočnosti veleposlanika Republike Koreje u RH Sung-wook Honga i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića sudjelovala na otvorenju 56. međunarodne vrtne izložbe Floraart 2022. koja se održava do 22. svibnja na Bundeku u Zagrebu, a predstavlja najveći hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe te okuplja brojne domaće i strane izlagače.

Na izložbenom prostoru Parka Bundek na više od tristo tisuća metara kvadratnih otvorenog prostora i dvije tisuće metara kvadratnih zatvorena prostora svake se godine predstavi više od dvije stotine izlagača iz Hrvatske i desetak inozemnih izlagača, dok izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja. U sklopu izložbe održavaju se brojne promocije i različita tematska predavanja namijenjena posjetiteljima te prigodna prodaja cvijeća i sadnica. Posebna gošća ovogodišnjeg Floraarta je majstorica korejskog tradicionalnog aranžiranja cvijeća Kang Yong-Soon.

Proizvođači cvijeća podržani su različitim mjerama koje provodi Ministarstvo, ali u narednom razdoblju ovaj će sektor zasluženo imati veću i značajniju podršku. Do sada je okviru Programa ruralnog razvoja, iz mjere koja se odnosi na razvoj malih gospodarstava, za proizvođače u sektoru cvijeća ugovorena potpora u vrijednosti 15 milijuna kuna, pri čemu je isplaćeno 12,8 milijuna kuna, a posebno veseli činjenica da polovica tih projekata nose mladi poljoprivrednici. Također, putem mjere koja se odnosi na povećanje konkurentnosti i preuzimanje novih tehnologija ugovoreno je projekata u vrijednosti gotovo 7 milijuna kuna, pri čemu je isplaćeno nešto više od pet milijuna kuna, a ovi proizvođači su prvi puta imali priliku koristiti i posebne mjere Ministarstva koje se odnose na olakšavanje tereta koronakrize pa je tako njih 43 ostvarilo posebnu potporu vrijednu više od 2 milijuna kuna“, kazala je ministrica Vučković prilikom otvorenja izložbe čestitavši svim sudionicima i izlagačima sudjelovanje te posebno pozdravivši sudjelovanje Koreje na ovoj međunarodnoj manifestaciji u okviru obilježavanja 30. godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Koreje.

Foto: Dubravko Miloslavić

 

Pisane vijesti