Otvoren novi dječji vrtić u Bisagu financiran iz Programa ruralnog razvoja sa 3,5 milijuna kuna

Slika /slike/Priopcenja/HN20190404090884.jpg
Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković otvorila je danas novi dječji vrtić Pčelica u mjestu Bisag u općini Breznica u Varaždinskoj županiji. Kapacitet vrtića je 30 djece u dvije skupine (1 jaslićka za 10 djece i 1 vrtićka za 20 djece). U vrtiću će biti zaposleno pet osoba.

Vrijednost projekta iznosi 3,5 milijuna kuna, a intenzitet potpore je 100%  iz Programa ruralnog razvoja kroz Mjeru 7. Izgradnja i rekonstrukcija vrtića provodi se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije i izravno je ovisna o razvrstavanju općina i gradova prema stupnju razvijenosti, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu.
           
„Obnavljamo i gradimo 200 dječjih vrtića kroz mjeru 7 u svim županijama u ruralnom prostoru po najvišim pedagoškim standardima, čime sudjelujemo u provedbi aktivnih mjera demografske politike Vlade RH. Naš je cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje svojih obitelji te uvjete za ostanak na ruralnom prostoru. Fondovi EU pružaju nam priliku da obnovimo i izgradimo sve ono što nismo mogli prethodnih godina jer općine nisu imale novca za takve investicije“

- kazala je otvarajući vrtić državna tajnica Marija Vučković. 
 
Interes jedinca lokalne samouprave za sve natječaje iz Mjere 7 iznimno je veliki.  Do sada je raspisano 7 natječaja, sklopljena 432 ugovora o sufinanciranju u iznosu od 1,8 milijardi kuna. Riječ je o izgradnji javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda; izgradnji nerazvrstanih cesta; dječjih vrtića, vatrogasnih domova, tržnica, parkova i sportskih terena, te općenito planovima za razvoj jedinica lokane samouprave.

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ml

Pisane vijesti