Održano Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo EU

  • Slika /slike/Priopcenja/A2192023.jpg
  • Slika
U Bruxellesu je u ponedjeljak, 18. rujna održan sastanak Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU na kojem je Hrvatsku predstavljala ministrica Marija Vučković.
Vijeće je započelo razmjenom mišljenja o upravljanju ribljim stokovima koji se dijele s UK-om u kontekstu godišnjeg ciklusa savjetovanja o ribolovnim mogućnostima za 2024., kao i o godišnjim savjetovanjima između EU - Norveške i obalnih država za 2024. godinu.

Ministri su potom raspravili poljoprivredne aspekte prijedloga Komisije za Direktivu o zdravlju tla. U okviru ove točke Poljska je predstavila svoju točku pod razno vezano uz Uredbu o obnovi prirode, s prijedlogom da se iz iste izuzme poljoprivreda.

Švedska je izvijestila o nedavnoj pojavi afričke svinjske kuge u zemlji, a ministrica Vučković tom je prilikom upoznala Vijeće s mjerama koje poduzima kako bi se zaustavilo širenje iste u Hrvatskoj. EK je sa svoje strane zahvalila državama na suradnji, ukazala na iznimno kompleksnu  situaciju, budući da je zaraza trenutno potvrđena u čak 14 država članica te najavila daljnje zajedničke aktivnosti o kojima će uskoro obavijestiti nadležna ministarstva. 
Najvažnija politička rasprava održana je u okviru točke o poljoprivrednim pitanjima povezanim s trgovinom tijekom koje je Komisija, osim napretka u pregovorima o sporazumima o slobodnoj trgovini i djelovanjima kroz multilateralne forume, izvijestila o odluci da se ne produžavaju zaštitni mehanizmi unutar autonomnih trgovinskih mjera za Ukrajinu, koji su bile na snazi do 15. rujna. Tom odlukom je ponovno dozvoljen uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Bugarsku i Slovačku. 
 
Održana je zatim i rasprava o Dugoročnoj viziji za ruralna područja EU-a s ciljem davanja političkih smjernica o ovom strateškom dokumentu EK, što će poslužiti kao podloga za izradu Zaključaka Vijeća na ovu temu. Tijekom rasprave ministrica Vučković posebno je ukazala na problem depopulacije ruralnih krajeva te se složila s većinom svojih kolega po pitanju važnosti jačanja koherentnosti EU politika. U fokusu rasprave bili su i izvori financiranja te pružanje daljnje podrške lokalnim zajednicama s ciljem zadržavanja i stvaranja radnih mjesta u ruralnim područjima, koja su ujedno glavna karika održivosti i otpornosti prehrambenih sustava. 
 
Slovenija i Grčka podijelile su informacije o katastrofalnim posljedicama nedavnih poplava i zatražile preispitivanje postojećih mehanizama pomoći i obnove poljoprivredne proizvodnje, za što su dobile veliku podršku ostalih članica. Hrvatska je također iskazala solidarnost sa Slovenijom i Grčkom te podsjetila na velike štete koje je posljednjih mjeseci pretrpjela hrvatska poljoprivredna proizvodnja uslijed katastrofalnih vremenskih uvjeta, kao i na rješenja u vidu izmjene pravnog okvira ZPP-a, što je predložila još u svibnju.
 
Na marginama Vijeća ministrica Vučković je održala bilateralni sastanak s češkim kolegom na kojem je glavna tema bila provedba Strateških planova zajedničke poljoprivredne politike kao i buduća suradnja na pitanjima od zajedničkog interesa.

Foto: Milan Mottl

Pisane vijesti