Održano Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu

Slika /slike/Priopcenja/I1MG_4334.JPG
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva koje se održavalo 12.-14. prosinca 2021. Vijeće se u prosincu tradicionalno bavi pretežno temama ribarstvene politike pa su se tako na dnevnom redu našle uredba o utvrđivanju ribolovnih mogućnosti za 2022. u vodama Unije i vodama izvan Unije, o utvrđivanju ribolovnih mogućnosti u Sredozemlju i Crnome moru 2022. te o izmjeni uredbe u pogledu kontrole ribarstva.

Povjerenik Europske komisije za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius predstavio je informacije o strateškom pristupu za maksimalno povećanje dodane vrijednosti javnih ulaganja u programe EFPRA-e (Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakuturu). Budući da dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom o dijeljenim stokovima nije postignut, usvojen je prijedlog Europske komisije za uspostavu tromjesečnih ukupnih dozvoljenih količina za dijeljene stokove s Ujedinjenim Kraljevstvom, te će se po sklapanju dogovora dopuniti Uredba o ribolovnim mogućnostima za 2022. godinu.

Komisija je predstavila informacije o Uredbi o stavljanju na raspolaganje na tržištu EU-a i izvozu proizvoda povezanih s krčenjem i propadanjem šuma. Ministrica Vučković pozdravila je ovaj iznimno složen zakonodavni prijedlog jer se osim poljoprivrede i šumarstva tiče i trgovine, i okoliša kao i ukupnog funkcioniranja unutarnjeg tržišta. Hrvatska smatra da je donošenje ove Uredbe u skladu s nastojanjima da se planirano smanjenje izlučivanja stakleničkih plinova koje je predviđeno u sklopu EU politika ne poništi povećanim izlučivanjem stakleničkih plinova u trećim zemljama koje će eventualno povećati svoju razinu proizvodnje namijenjene za EU tržište. Ministrica Vučković je istaknula potrebu vođenja računa i o potencijalnim posljedicama na cijene proizvoda i njihovu dostupnost na tržištu EU kao i nužnost osiguravanja uvjeta za održivu transformaciju povezanih lanaca opskrbe.

Vijeće je odobrilo Zaključke o kriznom planu za osiguravanje opskrbe hranom i sigurnosti opskrbe hranom u vrijeme krize. „Pandemija bolesti COVID-19 upozorila nas je na potrebu brze i učinkovite reakcije u uvjetima kriznih situacija. Po pitanju osiguranja opskrbe hranom, potrebno je uzeti u obzir specifičnosti i dosadašnje prakse kod država članica uz uvjet izbjegavanja dodatnih administrativnih opterećenja za države članice. Zbog problema u određenim poljoprivrednim sektorima, a tu posebno ističem sektor stočarstva koji se suočava s ozbiljnim rastom cijena kukuruza, goriva i ostalog repromaterijala što drastično povećava troškove proizvodnje, smatramo da je potrebno djelovati i preventivno na prehrambenu krizu, a ne samo sanirati nastale posljedice. Moramo aktivno pratiti stanje na tržištima i pravovremenim poduzimanjem odgovarajućih mjera prevenirati moguće dublje i značajnije krize u opskrbi i funkcioniranju kratkih opskrbnih lanaca. Rješenje treba tražiti i u preispitivanju spremnosti Zajedničke poljoprivredne politike da na zadovoljavajući način i pravovremeno odgovori na predvidljive izazove i rizike u budućnosti.“ – izjavila je ministrica Marija Vučković.

Ministri su raspravljali i o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom i primjeni uredbe koja to regulira. Hrvatska je, kao i većina ostalih država članica, u nacionalno zakonodavstvo ugradila odredbe koje nadilaze minimalne zahtjeve predviđene uredbom kako bi maksimalno zaštitila sve dionike lanca opskrbe hranom, u prvom redu, proizvođače.

Hrvatska se zajedno s još 14 zemalja pridružila Češkoj koja je Vijeću skrenula pozornost na kritično stanje u svinjogojskom sektoru i zatražila od Komisije praćenje stanja i pronalazak rješenja kako bi se pomoglo tom sektoru.

Podržali smo i Španjolsku koja je s još  17 zemalja pod točkom razno izvijestila o povećanju troškova gnojiva i sirovina za hranu za životinje i njihovim posljedicama na sektor poljoprivrede. Neizbježna posljedica nastavka ovakvog trenda bilo bi povećanje cijene proizvodnje hrane koju tržište ne bi bilo u mogućnosti pratiti, stoga pozivamo na praćenje situacije i brzu reakciju Komisije.

Pisane vijesti