Održana zajednička sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatske i Slovenije

  • Slika /slike/Priopcenja/Galerije/Majdak1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je u četvrtak, 16. rujna 2021. godine u Pčelarskom centru Lukovica u Sloveniji, u nazočnosti ravnatelja Poljoprivrednog instituta Osijek Zvonimira Zdunića, zamjenika ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i selo Krunoslava Karalića i predsjednice Odbora za poljoprivredu Marijane Petir, sudjelovao na 32. sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora, koja se održala zajedno s Odborom za poljoprivredu, šumarstvo i hranu Državnog zbora Republike Slovenije.

Na sjednici se raspravljalo o stanju u pčelarstvu u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji te je predstavljen Prijedlog Deklaracije Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a.
 
„Rasprava je bila konstruktivna te vjerujem i u nastavak dijaloga između ove dvije susjedne zemlje. Elementarne nepogode i klimatske promjene utjecale su na nedostatak medonosnog potencijala te su se negativno odrazile na populaciju pčelinjih zajednica proteklih nekoliko godina. Međutim, uspjeli smo osigurati pravovremene intervencije i mjere putem EU sredstava, ali i nacionalnih programa i potpora, jer smo svjesni kolika je uloga pčela u oprašivanju bilja i proizvodnji hrane“, izjavio je državni tajnik Majdak te dodao kako je dana zajednička potpora Prijedlogu deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a.
 
Suradnja s Republikom Slovenijom u području poljoprivrede se na bilateralnoj i stručnoj razini odvija  u gotovo svim područjima, službe dvaju ministarstava su u stalnom kontaktu u vidu razmjene iskustava, a posebno je suradnja bila intenzivna kod usuglašavanja propisa sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Pisane vijesti