Održana videokonferencija - Utjecaj COVID-19 na poljoprivredni sektor u zemljama Jugoistočne Europe i moguće zajedničke akcije

Slika /slike/Priopcenja/2020_04_10_video.jpg
Dana 8. travnja 2020. godine održana je videokonferencija pod nazivom „Utjecaj COVID-19 na poljoprivredni sektor u zemljama Jugoistočne Europe i moguće zajedničke akcije“ u organizaciji Sjeverne Makedonije i Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Europe (SWG) na kojoj su uz organizatore sudjelovali ministri, odnosno državni tajnici iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

U ime Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske u raspravi je sudjelovao državni tajnik Tugomir Majdak, koji je izvijestio prisutne predstavnike drugih zemalja o aktualnom stanju u našoj zemlji te ih informirao o mjerama koje resorno ministarstvo poduzima u sektoru poljoprivrede s naglaskom na očuvanje razine proizvodnje i radnih mjesta. Također je naveo zaključke s videokonferencije ministara poljoprivrede država članica EU koju je vodila ministrica poljoprivrede Marija Vučković 25. ožujka 2020. godine iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu.

Teme videokonferencije bile su trenutna situacija u poljoprivredi u svakoj državi te viškovi i deficit određenih vrsta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odnose na primarnu, prerađenu i stočnu hranu. Sudionici su se usuglasili oko glavnih problema u poljoprivrednom sektoru, uzrokovanih pandemijom COVID-19, a to su: ograničenja u kretanju robe, promjene u potrošnji u sklopu poljoprivrednih sustava za proizvodnju hrane, manjak radne snage uzrokovan zatvaranjem granica, poštivanje mjera socijalne udaljenosti te mjere koje se odnose na izolaciju ili karantenu.

Na održanoj videokonferenciji, a u sklopu nadolazećih uskršnjih blagdana važno je napomenuti kako je ustanovljeno da zemljama Zapadnog Balkana za sada ne prijeti nestašica prehrambenih proizvoda te da navedene zemlje raspolažu s dovoljnom količinom hrane koja je dostupna žiteljima tog područja.

Pisane vijesti