Održana svečanost otvaranja Twinning light projekta u Sjevernoj Makedoniji u području ribarstva i akvakulture

Slika /slike/Priopcenja/IMG_6308.JPG
U ponedjeljak 27. lipnja 2022. održana je u Skoplju svečanost otvaranja twinning light projekta „Usklađivanje zakonodavstva i provedba pravne stečevine Europske Unije na području ribarstva i akvakulture u Republici Sjevernoj Makedoniji“.

Projekt u vrijednosti 250.000 EUR financiran je sredstvima Europske unije, a započeo je 09. svibnja 2022. godine i trajat će 10 mjeseci. Zajednički ga provode Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Sjeverne Makedonije koje je ujedno i glavni korisnik projekta. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU u ovom projektu pruža administrativno-tehničku podršku u provedbi.

Svrha projekta je jačanje kapaciteta korisničke institucije i drugih dionika u pogledu usklađivanja pravnog okvira u tržišnoj politici, strukturnim aktivnostima i državnim potporama u sektoru ribarstva s pravnom stečevinom Europske Unije. Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je važnost sudjelovanja u Twinning projektima te je, uz već uspješno provedeni Twinning light projekt u Republici Srbiji, ovo drugi projekt iz segmenta ribarstva i akvakulture kojem je projektni prijedlog ocijenjen najvišim ocjenama  te prihvaćen od strane EU i zemlje korisnika.

Tijekom svečanosti otvaranja projekta prisutnima se obratio ministar Vlade Republike Sjeverne Makedonije g. Ljupčo Nikolovski koji je zahvalio Europskoj uniji na podršci, a uzvanicima su se obratili i voditelj Sektora za suradnju Delegacije EU u Republici Sjevernoj Makedoniji g. Alexandar Albu koji je naglasio da je ovo prvi Twinning projekt u području ribarstva u Republici Sjevernoj Makedoniji te hrvatska veleposlanica gđa Nives Tiganj u Republici Sjevernoj Makedoniji koja je istaknula podršku Republike Hrvatske Republici Sjevernoj Makedoniji u procesu integracije u europsku obitelj. U ime države korisnice voditelj projekta je g. Abdilgafar Sinani, rukovoditelj Odjela za poljoprivredu korisničke institucije, dok je u ime Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske voditeljica projekta Mirta Novak. Gđa Novak je prezentirala komponente projekta, kao i dosad ostvarene aktivnosti te istaknula kako je uspostavljena odlična suradnja između stručnjaka obje države od početka provedbe projekta. Istoga dana održan je i prvi sastanak Upravljačkog odbora projekta na kojoj je prezentiran izvještaj o trenutnom statusu provedbe projekta i plan za komunikaciju i vidljivost.

Pisane vijesti