Održana svečana sjednica Općine Poličnik

Slika /slike/Priopcenja/Poličnik_260822.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem prisustvovala svečanoj sjednici Općine Poličnik održanoj u petak, 26. kolovoza 2022. godine, u nazočnosti saborskih zastupnika Tomislava Klarića, Rade Šimićevića i Nikoline Baradić, državnih tajnika Šime Erlića (MRRFEU), Marije Pletikose (MROSP), Marija Šiljega (MINGOR) i Josipa Bilavera (MMPI), župana Zadarske županije Božidara Longina, načelnika Općine Poličnik Davora Lončara i ostalih uvaženih predstavnika regionalne i lokalne samouprave.

Ministrica Vučković čestitala je ovogodišnjim laureatima i dobitnicima nagrada, svim stanovnicima Općine njihov dan i blagdan Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja. U svom obraćanju posebno je istaknula lokalni uspjeh u povlačenju sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, iz kojeg je do danas u Općini odobrena vrijednost potpore veća od 37 milijuna kuna te isplaćeno više od 21 milijuna kuna, pri čemu je u najvećoj mjeri riječ o investicijama u preradu proizvoda ribarstva i akvakulture.
 
Tom prigodom ministrica je naglasila važnost i potencijale poljoprivredne proizvodnje cijele Zadarske županije, koja ima dugu tradiciju uzgoja voća, povrća, maslina te vinove loze, no na ovom području nalazi se i 15,8 % ukupne populacije ovaca u Hrvatskoj, a u 2021. godini rastao je broj gospodarstava koja drže stoku, kao i broj mladih u ukupnom broju poljoprivrednika – u razdoblju između 2015. i 2022. godine s 6,8 % na 12,3 %, pri čemu je hrvatski cilj u narednom razdoblju 20 % mladih poljoprivrednika.
 
Navela je kako se uspješna suradnja Zadarske županije i njezinih jedinica lokalne samouprave s Vladom očituje kroz brojne uspješne projekte, kako one iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, tako i one iz Programa ruralnog razvoja, pri čemu je Zadarska županija jedna do rijetkih županija koja je ugovorila gotovo jednaka sredstva iz dva operativna programa. Tako je putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Županiji odobreno ukupno 1.088 projekata i dodijeljena je potpora u iznosu većem od 724 milijuna kuna, od čega je za dva projekta ulaganja u luke Gaženica i Vela Lamjana ugovoren iznos od 100 milijuna kuna. Kroz Program ruralnog razvoja u Zadarskoj županiji ugovoreno je više od 790 milijuna kuna i isplaćeno 677 milijuna kuna, za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno je više od 109 milijuna kuna potpora što uključuje ulaganja u 11 vrtića, 9 ulaganja koja se odnose na vodoopskrbu, pročišćavanje i odvodnju te 8 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. U Općini Poličnik ugovoreno je 18,6 milijuna kuna i isplaćeno 16,8 milijuna kuna.

Pisane vijesti