Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje

Slika /slike/Priopcenja/IMG_8441.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u ponedjeljak, 9. kolovoza 2021. godine, u nazočnosti izaslanice ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Katice Prpić, izaslanice ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek Ivane Miletić, izaslanika ministra obrane Marija Banožića generala Drage Matanovića, župana sisačko-moslavačkog Ivana Celjaka te ostalih predstavnika lokalne i regionalne samouprave sudjelovala na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje.

Ministrica Vučković se na sjednici obratila okupljenima osvrnuvši se na djelovanje Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede u kontekstu razornih potresa koji su pogodili dijelove Hrvatske prošle godine te brojne mjere u svrhu pomoći i cjelokupne revitalizacije pogođenog područja.  

„Ova Vlada već od prvih dana nakon razornih potresa pruža pomoć sugrađanima na stradalim područjima, pri čemu želim istaknuti žurno formiranje i efikasno djelovanje Stožera civilne zaštite zaduženog za uklanjanje posljedica razornog potresa na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Također, želim naglasiti kako će se u narednom razdoblju nesumnjivo vidjeti ozbiljni pozitivni pomaci u gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije, odnosno efekti Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, za koji su predviđena sredstva od 14,6 milijardi kuna. Naime, Vlada RH pristupila je izradi Programa kako bi se što brže obnovila kompletna infrastruktura u županiji te ublažile demografske i materijalne posljedice uzrokovane potresom, ali i kreirao poticajni okvir za cjelokupnu društvenu i gospodarsku revitalizaciju pogođenog područja“, izjavila je ministrica Vučković te se osvrnula na ciljanu sektorsku pomoć poljoprivredi: „Poljoprivrednici na potresom pogođenom području imaju na raspolaganju 120 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednih potencijala. Nakon što je na prvom nakon potresa te maksimalno pojednostavljenom Natječaju Mjere 5 zaprimljeno 89 zahtjeva za potporu, Ministarstvo poljoprivrede je svega tri dana kasnije otvorilo novi natječaj za obnovu gospodarskih objekata, mehanizacije i proizvodnih površina na potresom pogođenom području, za koji su prijave još u tijeku“.

Uz brojne druge mjere Ministarstva poljoprivrede, isplaćeno je 93 milijuna kuna izravnih potpora prije vremena, osigurano 10 milijuna kuna pomoći za pogođene drvoprerađivače od čega je već dodijeljeno više od 5 milijuna kuna, oformljena su skladišta za stočnu hranu koja i dalje djeluju te osigurane veterinarske usluge i cijepljenje životinja u vrijednosti od 6 milijuna kuna, pri čemu je cijepljeno više od 40 tisuća životinja.

Također, u Sisačko-moslavačkoj županiji je u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja, za razvoj temeljnih usluga i obnovu sela, ugovoreno 43 projekata vrijednosti veće od 129 milijuna kuna što uključuje, između ostalog, tri ulaganja u vrtiće, sedam ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te osam ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. Do sada je ukupno iz Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno više od 931 milijuna kuna od 1,1 milijardi kuna odobrene potpore. Od toga je u Petrinji ugovoreno više od 97 milijuna kuna i isplaćeno više od 62 milijuna kuna.

Pisane vijesti