Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kaštela

Slika /slike/Priopcenja/Kašteli_030323.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić u petak, 3. ožujka 2023. godine, u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i gradonačelnika Grada Kaštela Denisa Ivanovića te brojnih predstavnika jedinica lokalne samouprave sudjelovala na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kaštela.

U sklopu svečane sjednice povodom Dana Grada Kaštela zaslužnima su dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos razvoju ove lokalne sredine, a tom prilikom ministrica Vučković se, čestitavši okupljenima Dan Grada, osvrnula na uspješnu suradnju Splitsko-dalmatinske županije i njezinih jedinica lokalne samouprave s Vladom RH u zajedničkim naporima i provedbi politika koje doprinose daljnjem razvoju gospodarstva i boljitku života ovog područja, o kojoj svjedoče i brojne uspješne mjere i projekti, uključujući one iz Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Kroz Program ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada je ugovoreno 108,5 milijuna eura i  isplaćeno 89,4 milijuna eura potpore, od čega je u Kaštelima ugovoreno 1,6 milijuna eura potpore. U županiji se kontinuirano ulaže i u razvoj temeljnih usluga i lokalne infrastrukture kroz Mjeru 7, a ugovoreno je 25,7 milijuna eura potpora što uključuje ulaganja u 19 vrtića, 8 vatrogasnih i kulturnih domova te 6 nerazvrstanih cesta.

Splitsko-dalmatinska županija ima i izuzetan ribarski potencijal, a u okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korisnicima je do sada odobreno više od 48 milijuna eura potpore, pri čemu se na području Kaštela nalazi i ribarska luka Brižine za koju je dodijeljena potpora u najvišem iznosu od gotovo 5 milijuna eura te je uspješnom realizacijom ulaganja u infrastrukturu izgradnjom dodatnih sadržaja za ribare postavljen temelj za daljnji razvoj sektora na širem području.

Kaštelanskim poljima prevladavaju vinogradi i maslinici, pri čemu se ističe stara autohtona sorta kaštelanski crljenak od koje potječu talijanski primitivo, američki zinfandel i plavac mali, a na ovom poviješću bogatom lokalitetu nalazi se i maslina stara 1500 godina - Mastrinka. Prema površini najznačajnija proizvodnja maslina je upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 3.320 ha, ukupna poljoprivredna proizvodnja se odvija na 23 857 hektara uz 13 245 poljoprivrednika, a njihov broj je u odnosu na 2015. godinu povećan za 24 %. Na ovom području proizvodi se deset poznatih tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zaštićenih u Europskoj uniji, riječ je o delikatesama koje Hrvatsku čine prepoznatljivima na razini Europe.

Pisane vijesti