Održana sjednica Savjeta za održivu upotrebu sredstava za zaštitu bilja

Slika /slike/Priopcenja/IMG_3574.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić i suradnicima u srijedu 19. srpnja 2023. održala sjednicu Savjeta za održivu upotrebu sredstava za zaštitu bilja na temu prijedloga stajališta RH po pitanju dodatne procjene učinka Prijedloga Uredbe o održivoj uporabi sredstava za zaštitu bilja ususret nadolazećem Vijeću ministara poljoprivrede u Bruxellesu.

Europska komisija je 22. lipnja 2022. godine objavila Prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja i izmjenama Uredbe (EU) 2021/2115, a s obzirom na važnost teme, iste je godine na inicijativu Kabineta ministrice osnovan nacionalni Savjet za održivu uporabu sredstava za zaštitu bilja kojeg čine relevantni predstavnici nekoliko tijela državne i javne uprave u području poljoprivrede, javnog zdravstva, gospodarstva i održivog razvoja, akademske zajednice, poljoprivrednih proizvođača, pčelara i Udruge poljoprivrednih ljekarni RH te Udruga proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja Republike Hrvatske.

Ministrica Vučković je prilikom današnje sjednice Savjeta istaknula kako Republika Hrvatska, imajući na umu ciljeve povećanja proizvodnje domaće hrane, pozdravlja smanjivanje rizika i učinaka pesticida na zdravlje ljudi i okoliš, kao i da Hrvatska aktivno sudjeluje u svim raspravama u sklopu redovne zakonodavne procedure s ciljem postizanja najboljeg mogućeg rezultata, pritom naglasivši kako će se i dalje zalagati da se prilikom određivanja nacionalnih ciljeva smanjenja uporabe kemijskih sredstava u obzir uzmu specifičnosti i dosadašnji napori država članica kod korištenja pesticida te da se razmotre i kvantificiraju predložene metodologije za izračun. 

Ravnateljica Zokić istaknula je potrebu održivog razvoja poljoprivrede, imajući u vidu i ciljeve zaštite i očuvanja prirodnih resursa. S tim ciljevima Savjet je raspravljao o mogućim učincima Prijedloga Uredbe o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja koji su istaknuti u dodatnoj procjeni učinaka izrađenoj od strane Europske komisije.

U daljnjim raspravama na Vijeću EU od strane predstavnika RH i dalje će se zastupati interesi Republike Hrvatske te aktivnim pristupom nastojati pridonositi ciljevima očuvanja resursa.
Na današnjem sastanku prisustvovali su svi članovi Savjeta.

Pisane vijesti