Održana sjednica Odbora za poljoprivredu na temu klimatskih promjena i Europskog zelenog plana

Slika /slike/Priopcenja/T0.jpg
Državni tajnik Tugomir Majdak je u srijedu, 26. siječnja  2022. godine, u nazočnosti predsjednice Odbora Marijane Petir i župana osječko-baranjskog Ivana Anušića sudjelovao na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora u Osijeku, pri čemu je informirao članove o aktivnostima i planovima Ministarstva poljoprivrede na temu poljoprivrede, šumarstva te ribarstva u kontekstu Europskog zelenog plana. U sklopu održavanja sjednice predstavljen je i istraživački projekt „Procjena konzervacijske obrade tla kao napredne metode uzgoja usjeva i prevencije degradacije tla“.  

Europska komisija je u kontekstu novih klimatskih ambicija, koje uključuju smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. godine, nedavno predstavila izmjene klimatsko-energetskog zakonodavstva koje se izravno se tiču sektora poljoprivrede i šumarstva.  
„Uz sustave navodnjavanja tu je i Program ruralnog razvoja, ali i potpore za ulaganje u opremu kako bi se poljoprivrednici lakše priključili na takve sustave. S druge strane, u novom strateškom planu definiramo 25% potpore za eko-sheme u okviru prvog stupa zajedničke poljoprivredne politike, odnosno 35% u okviru drugog stupa za mjere agrookoliša. Ministarstvo poljoprivrede u posljednjih nekoliko godina radi prema strategiji koja je donesena kako bi se povećala samodostatnost, prije svega u strateškim sektorima poput stočarskog te voćarskog i povrtlarskog ne bi li se povećala količina tih proizvoda na domaćem, ali i stranom tržištu. Što se tiče klimatskih promjena, Ministarstvo se i dalje zalaže za povećanje produktivnosti i samodostatnosti bez obzira što je europski okvir postavljen tako da se ide u redukciju stakleničkih plinova“, izjavio je državni tajnik Majdak.
 
Borbi s klimatskim promjenama u poljoprivredi u Osječko-baranjskoj županiji svakako će pomoći izgradnja tri sustava navodnjavanja na ukupno 854 hektra,  za što su osigurana sredstva veća od 48,8 milijuna kuna u okviru Programa ruralnog razvoja. Također, u tijeku je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Industrijskoj eko zoni Nemetin ukupnog rashladnog kapaciteta gotovo 3 tisuće tona, projekt financiran u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
 
Zbog otežanih uvjeta poslovanja u sektoru poljoprivrede zbog koronakrize Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je kriznu potporu u okviru europskih i nacionalnih sredstava, pri čemu je u Osječko-baranjskoj županiji isplaćeno više od 100 milijuna kuna COVID mjera pomoći. Također, kroz Program ruralnog razvoja do sada je u Osječko-baranjskoj županiji ugovoreno gotovo 2,5 milijardi kuna te isplaćeno gotovo 2 milijarde kuna potpora. 

Pisane vijesti