Održan stručni skup „Lokalni izazovi u proizvodnji hrane“

  • Slika /slike/Priopcenja/stručni skup (2).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Tugomir Majdak danas je sudjelovao na stručnom skupu „Lokalni izazovi u proizvodnji hrane“ koji se održao u Sisku, gdje je ključna tema bila potpora industrijskoj i digitalnoj transformaciji poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo te proizvodnja prehrambenih proizvoda čine gotovo 20 posto udjela u prihodima Sisačko-moslavačke županije i ovi sektori zapošljavaju oko 15 posto svih zaposlenih u pravnim osobama.

"Sisačko-moslavačka županija s 34,8 posto obradivih površina pod žitaricama i 12,7 posto pod uljaricama predstavlja strateški važnu županiju u nacionalnoj proizvodnji hrane. Uz veliki zamah u proizvodnji kukuruza, pšenice i zobi bilježi i iznadprosječnu proizvodnju soje od 7 posto, zobi od 9,3 posto i uljane repice od 6,3 posto u ukupnoj proizvodnji u RH. Naša je zadaća ciljanim ulaganjima, jačanjem infrastrukture i modernizacijom proizvodnje omogućiti daljnji rast domaće proizvodnje", rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Na skupu su se mogli čuti prijedlozi za dodatno unaprjeđenje poljoprivrede u tom kraju te je istaknut jedan od najvećih izazova okrupnjavanje zemljišta i plasman proizvoda na tržište. Također, istaknuta je potreba za pronalaženjem modela udruživanja kako bi proizvođači mogli bolje konkurirati cijenom i količinom proizvoda.

Naglašena je i daljnja potreba za snažnijim mjerama poljoprivredne politike, uz dodatno iskorištavanje nacionalnih sredstava za investicije koje će potaknuti povećanje proizvodnje i konkurentnosti.

Stručni skup je održan u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, županijskih komora iz Siska, Virovitice i Otočca.

Izvor: HGK

Pisane vijesti