Održan stručni skup „Hrana nije otpad, zajedno do cilja“

Slika /slike/Priopcenja/FB_IMG_1633442419394.jpg
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i sigurnost hrane Zdravkom Baraćem u Zagrebu u utorak, 5. listopada  2021. godine, sudjelovao na stručnom skupu „Hrana nije otpad, zajedno do cilja“, čime je zaključen tematski tjedan u organizaciji Ministarstva poljoprivrede posvećen osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane. Stručni skup okupio je tijela državne, lokalne i regionalne uprave, subjekte u poslovanju s hranom, akademsku i znanstvenu zajednicu te civilno društvo s ciljem razmjene znanja, informacija i iskustava na temu sprječavanja otpada od hrane.

Kao doprinos ostvarenju UN-ove Agende 2030. za održivi razvoj koji nam zadaje da do 2030. godine smanjimo otpad od hrane na razini maloprodaje i potrošača za pola te reduciramo gubitke hrane duž proizvodnih i opskrbnih lanaca, Vlada RH je donijela Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019.-2022.

Državni tajnik Majdak je kao vidljiv rezultat provedbe navedenog Plana istaknuo uspješnu donaciju 1700 tona hrane u 2020. godini, pri čemu je količina donirane hrane povećana za 13,8 posto te zahvalio svim donatorima hrane, poglavito na iskazanoj solidarnosti prema stradalima na potresom pogođenim područjima Hrvatske.

Na stručnom skupu je naglašena važnost reforme sustava doniranja hrane vrijedne 32 milijuna kuna u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH, a u sklopu koje je Ministarstvo poljoprivrede već organiziralo brojne informativno-edukativne aktivnosti. U sklopu Nacionalnog plana početkom sljedeće godine bit će objavljen Program potpore za infrastrukturno opremanje banke hrane i posrednika u lancu doniranja hrane dok će se u 2022. godini pokrenuti internet platforma i nadograđeno tehničko rješenje za IT sustav za doniranje hrane te pristupiti dobrovoljnim sporazumima za sprječavanje otpada od hrane. Do kraja 2023. godine provest će se kampanje smanjenja prekomjernog bacanja hrane i realizirati projekti infrastrukturnog opremanja banke hrane i posrednika u lancu doniranja hrane.  

Pisane vijesti