Održan sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo u Luksemburgu

Slika /slike/Priopcenja/Luksemburg.jpg
U Luksemburgu je 23. i 24. listopada održan sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo na kojem je Hrvatsku predstavljala ministrica Vučković.

Postignut je jednoglasan dogovor za kvote u Baltičkom moru za 2024. godinu, a iz područja ribarstva dane su političke smjernice za izradu EU stajališta za godišnji ICCAT sastanak u studenom u Kairu. Pored toga ministri su, uz sudjelovanje povjerenice Kyiriakides, razmijenili mišljenja o izmjenama Okvirne direktive o otpadu, u dijelu koji se tiče hrane.

Na sastanku se raspravljao i o stanju na tržištu te je u sklopu te točke ministrica Vučković predstavila, u ime Hrvatske i Slovenije, inicijativu za uspostavljanje dodatnog instrumenta u okviru ZPP-a, kojim bi se omogućio jednostavan, brz i učinkovit alat za pružanje pomoći poljoprivrednicima u slučaju većih tržišnih poremećaja uzrokovanih pojavom bolesti, vremenskim nepogodama i drugim kriznim situacijama. Predloženo je osnivanje rezerve u visini od 2% nacionalne ZPP omotnice, koju bi države članice mogle aktivirati odmah po izbijanju krize i na takav način dodatno pomoći pogođenim proizvođačima. Inicijativi su se unaprijed pridružile Bugarska, Cipar, Grčka, Mađarska, Malta i Portugal, a na samom sastanku se o njoj pozitivno očitovao i niz drugih država, pa je povjerenik Wojciechowski zaključio da će Europska komisija razmisliti o adekvatnom modelu za njenu uspostavu. 

Uvodnom dijelu rasprave o stanju na tržištu prisustvovao je i ukrajinski ministar Mykola Solskyi, koji je dao kratki pregled trenutne situacije na ratom pogođenom području te vezano uz problematiku izvoza ukrajinskih žitarica i povezanog funkcioniranja Koridora solidarnosti. Ministri su još jednom izrazili punu podršku i solidarnost s Ukrajinom te se izjasnili oko daljnje potrebe jačanja kapaciteta Koridora. Hrvatska je pritom ukazala na probleme s popunjenošću skladišnih i transportnih kapaciteta i zabrinutostima svojih ratarskih proizvođača te zatražila od Europske komisije dodatni angažman u tom pogledu.

Hrvatska je bila i među državama koje su podržale litvanski dokument o budućnosti ekološke proizvodnje, a pozdravila je i rezultate nedavnog sastanka Višegradske skupine, o čemu je izvijestila Češka, posebno u dijelu koji se tiče šumarstva. „Kako bi se osiguralo da se buduće odluke bitne za šumarsku politiku donose na stručan i transparentan način, bitno je osigurati odnosno ojačati ulogu Vijeća za poljoprivredu, Stalnog odbora za šumarstvo te Radne skupine za šumarstvo“, izjavila je pritom ministrica Vučković.
 

Pisane vijesti