Održan sastanak s Upravnim odborom i stručnom službom Hrvatskog pčelarskog saveza

Slika /slike/Priopcenja/HPS_231122.jpg



 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u srijedu, 23. studenog 2022. godine, održala sastanak s predstavnicima Hrvatskog pčelarskog saveza na čelu s Draženom Kocetom i predstavnicima vanjskih institucija na temu stanja u sektoru te planova u okviru novog programskog razdoblja.

Pčelari su tijekom sastanka izvijestili o aktualnom stanju u sektoru te izrazili svoja očekivanja u pogledu provedbe mjera u okviru novog programskog razdoblja. Ministrica Vučković naglasila je kako će Ministarstvo i u narednom periodu pružati sve preduvjete za opstojnost i unaprjeđenje pčelarske proizvodnje imajući na umu teritorijalnu dimenziju te podupiranje različitih funkcija pčelarstva, u prvom redu naglasivši ulogu  pčela kao oprašivača u proizvodnji hrane i očuvanju bioraznolikosti.

Umjesto sadašnjeg Nacionalnog pčelarskog programa, unutar Strateškog plana izrađene su intervencije koje se protežu kroz cijelo programsko razdoblje do 2027., a sektoru pčelarstva osigurana je potpora u iznosu od 28,5 milijuna kuna po godini, čime je omotnica za pčelarski sektor u novom programskom razdoblju povećana za približno 60 posto. Intervencije obuhvaćaju, između ostalog, očuvanje i povećanje postojećeg broja košnica, promociju pčelarskih proizvoda, savjetodavne usluge i eudukacije, suzbijanje nametnika i bolesti, racionalizaciju selećeg pčelarstva te podršku laboratorijima za analizu pčelarskih proizvoda, gubitaka pčela ili pada produktivnosti i tvari potencijalno toksičnih za pčele. 

Pčelari su informirani da je FIS (Fitosanitarni informacijski sustav) stavljen u produkciju te da će službeno s 1. siječnjem 2023. godine biti u primjeni na prodajnim mjestima. Nadalje, ide i nova nadogradnja sustava preko kojeg će Hrvatski pčelarski savez automatski dobivati informacije iz FIS sustava o tretiranju pesticidima opasnim za pčele, a sve s ciljem pravovremenog obavještavanja pčelara te sprječavanja pomora pčela uzrokovanih pesticidima.

Također, tijekom sastanka istaknuto je kako je Vlada RH osigurala je produljenje trajanja Nacionalnog pčelarskog programa do kraja 2022. godine te iskorištenje omotnice koja je povećana za 3 milijuna kuna za 2021. i 2022. godinu, pri čemu je i ove godine u potpunosti iskorištena i to u ukupnom iznosu većem od 18 milijuna kuna.  Dodatno, prošlog mjeseca je isplaćena potpora pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Pisane vijesti