Održan sastanak s predstavnicima uzgojnih udruženja mliječnih pasmina goveda i HPK na temu stanja na tržištu mlijeka

Slika /slike/Priopcenja/20210723_mlijeko.jpg
Proizvođačima mlijeka pomoć vrijedna 15 milijuna kuna i dodatne potpore iz Programa ruralnog razvoja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem u četvrtak 22. srpnja 2021. godine u Ministarstvu poljoprivrede održala sastanak s predstavnicima uzgojnih udruženja mliječnih pasmina goveda, Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (SUHUH) i Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (HUSIM), te Hrvatskom poljoprivrednom komorom (HPK) na temu aktualnog stanja na tržištu mlijeka u Republici Hrvatskoj te u cilju pronalaženja mjera pomoći sektoru mliječnog govedarstva.

Na sastanku su bili nazočni predsjednik HUSIM-a Damir Horvatić, predsjednik SUHUH-a Branko Kolak i dopredsjednica Lidija Pavić, predsjednik HPK Mladen Jakopović, predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar i voditeljica odjela u HPK Tajana Radić.

Uzgajivači su kao dodatnu otežavajuću okolnost koja se pojavila u proizvodnji mlijeka istaknuli rast cijene žitarica na svjetskom tržištu. Nakon razmjene informacija i mišljenja predstavnika proizvođača sektora proizvodnje mlijeka i predstavnika Ministarstva poljoprivrede definirane su konkretne aktivnosti kojima će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti pomagati i podržavati hrvatske proizvođače mlijeka.

Ministarstvo poljoprivrede se obvezalo žurno iznaći mogućnost potpore kroz Program potpore sektoru mliječnog govedarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19 i poskupljenjem stočne hrane u iznosu od 15 milijuna kuna te će do kraja kolovoza 2021. raspisati natječaje za Podmjere 6.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ i 6.2. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“, s posebnim naglaskom na kupovinu stoke u okviru navedenih natječaja. Također, do kraja listopada raspisat će se natječaj u sklopu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva s ciljem modernizacije mljekarske proizvodnje“ kroz nabavu robota za mužnju krava. Kako bi se učinkovito pomoglo modernizaciji sektora, prijedlog proizvođača mlijeka je da se intenzitet potpore za investicijske mjere iz Programa ruralnog razvoja za sektor mliječnog govedarstva poveća sa sadašnjih 50 % na 70 %, a što će biti razmotreno i provedeno sukladno mogućnostima u sklopu pojedinih mjera Programa ruralnog razvoja.

Nadalje, budući da je Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva izazvao veliki interes uzgajivača goveda te polučio pozitivne rezultate u održanju broja mliječnih goveda, dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede uloži dodatne napore u usuglašavanju s tijelima Europske komisije kako bi se nastavilo provođenje programa u dijelu koji se odnosi na potporu za uzgoj junica.

Predstavnici proizvođača sektora proizvodnje mlijeka su izrazito pozitivno ocijenili napore Ministarstva poljoprivrede koji su rezultirali proširenjem broja operacija i povećanjem potpora u mjeri M14 Dobrobit životinja Programa ruralnog razvoja.

„Sektorski dijalozi su način konstruktivnog i efikasnog rješavanja izazova s kojima se suočavamo u ovom ranjivom sektoru i poljoprivredi općenito. Na isti način, u dijalogu s HPK i drugim stručnjacima, smo izradili rekalkulacije i povećali iznose za mjere koje se tiču dobrobiti životinja za dodatnih 130 milijuna kuna, uz novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama vrijednu 90 milijuna kuna. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo hrvatskim proizvođačima mlijeka, u prvom redu programom pomoći vrijednim 15 milijuna kuna, a zatim i kroz Program ruralnog razvoja“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pisane vijesti