Održan sastanak s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi

Slika /slike/Priopcenja/polje.jpg
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u petak 14. lipnja 2024. godine u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića, ravnatelja APPRRR-a Antuna Vujića i predstavnika Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje održao sastanak na temu problematike isplate poticaja ratarima i stočarima, otkupnih cijena i zakupa poljoprivrednog zemljišta.

Od ožujka 2018. do svibnja 2022. godine, tijekom primjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Ministarstvo je davalo suglasnost na Odluku o izboru najpovoljnije ponude na natječaju za zakup, odnosno: gradska/općinska vijeća su donosila odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup/prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta, a Ministarstvo bi tek po dostavi Odluke o izboru najpovoljnijih ponuditelja utvrdilo da su natječaji u samom početku pogrešno koncipirani (npr. pogrešno formirane proizvodno - tehnološke cjeline), kao i da provedeni izbor ne prati odredbe zakona. Iz tih razloga, iako je u razdoblju od ožujka 2018. do svibnja 2022. u Ministarstvu poljoprivrede zaprimljeno 229 Odluka o raspisanim natječajima za zakup sa ukupnom površinom od 54.911,728 ha, Ministarstvo je dalo suglasnost samo na 158 odluka i na površinu od 22.361,5274 ha. Dakle, za pola zemljišta obuhvaćenim natječajima je uskraćena suglasnost.

„Idemo u novu izmjenu Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, ali ćemo tražiti od gradova i općina da brže i kvalitetnije pripremaju natječaje, kako bi se raspoloživa zemlja stavila što prije u funkciju poljoprivredne proizvodnje“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Republika Hrvatska je samodostatna proizvodnjom žitarica, posebno obične pšenice, kukuruza, ječma i zobi, osim u godinama s izrazito nepovoljnim klimatskim uvjetima, međutim, proizvodnjom durum pšenice te raži i suražice ne možemo podmiriti vlastite potrebe. U 2022. godini samodostatnost u proizvodnji žitarica iznosila je 190%, pšenice 197%, ječma167% i kukuruza 200%. U Hrvatskoj se uzgajaju sve žitarice osim riže. U RH u 2023. godini proizvelo se ukupno 3.177.373 tona žitarica. U RH u strukturi proizvodnje žitarica dominantno mjesto ima kukuruz, koji se uzgaja na najvećim površinama.

Zahvaljujem se svim sudionicima sastanka, Ministarstvo je otvoreno saslušati sve probleme i zajedno s našim poljoprivrednicima pristupiti rješavanju, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Pisane vijesti