Održan sastanak s predstavnicima sektora ratarstva

Slika /slike/Priopcenja/345642793_679051307316057_6220250007190907661_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Mladenom Pavićem te suradnicima u četvrtak, 11. svibnja 2023. godine, u nazočnosti predstavnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske banke za obnovu i razvitak održala sastanak s predstavnicima sektora ratarstva pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori na temu aktualnosti na tržištu, mogućnosti korištenja povoljnih kredita i zajmova te ulaganja u obnovljive izvore energije u sektoru poljoprivrede.

Predstavnici sektora ratarstva ovom su prilikom pozdravili mjere pomoći i napore koje čini Vlada RH te ministarstva, uključujući povoljne investicijske zajmove iz Programa ruralnog razvoja te zajmove i jamstva za obrtna sredstva koji se plasiraju putem HBOR-a i HAMAG-BICRO-a,  no naglasili su potrebu za dodatnom pomoći, istaknuvši zabrinutost zbog snažnih poremećaja na tržištu žitarica u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. 

U okviru Programa kreditiranja Obrtna sredstva za ruralni razvoj koji HBOR provodi na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i sufinancira sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, poljoprivrednim proizvođačima dostupna su sredstva po iznimno povoljnim uvjetima, a do sada je odobreno zahtjeva u vrijednosti 30,6 milijuna eura. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede istaknuli su na kako će se s Europskom komisijom ispitati mogućnosti produljenja provedbe ovog Programa kreditiranja, ali i povećanja ukupno raspoloživih sredstava za provedbu te maksimalnog jediničnog iznosa kreditiranja.

Ministrica Vučković je naglasila kako će Ministarstvo poljoprivrede razmotriti i dodatne mogućnosti pomoći sektoru ratarstva sukladno financijskim mogućnostima, nastaviti pratiti stanje na tržištu te čvrsto zastupati svoje stavove na Vijeću ministara nadležnih za poljoprivredu u EU. Naime, na posljednjim Agrifish sastancima ukazala je na činjenicu da posljedice poremećaja, pored najsnažnije pogođenih tržišta, osjete i hrvatski ratari te zatražila poduzimanje izvanrednih mjera za rješavanje poremećaja na tržištu žitarica, bilo kroz osiguranje dodatne potpore i/ili kompenzacijska plaćanja proizvođačima, ali i druge mehanizme, uz potrebu još bolje organizacije tranzita proizvoda iz Ukrajine kroz EU, ali i striktnije kontrole takvog prometa.

Na sastanku su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HBOR-a predstavili mogućnosti koje su ratarima na raspolaganju iz različitih izvora financiranja kako bi nastavili i unaprijedili svoje proizvodnje, ali i ulagali u obnovljive izvore energije. Poljoprivredni proizvođači iskazuju značajan interes za ulaganja u obnovljive izvore energije na gospodarstvima, a samo u okviru Strateškog plana u ovu je svrhu osigurano 30 milijuna eura.

Na sastanku je prisustvovala ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željka Gudelj-Velaga, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever-Koren, ravnateljica Ravnateljstva za robne zalihe MINGOR-a Anja Bagarić, ravnateljica Uprave za energetiku MINGOR-a Kristina Čelić, savjetnik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Hrvoje Galičić te predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Pisane vijesti