Održan sastanak s predstavnicima sektora mljekarstva

Slika /slike/Priopcenja/37ea67d2-f50c-41e1-8f73-2379aa94b3c0.JPG
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. godine, održala sastanak s proizvođačima i prerađivačima mlijeka, u cilju očuvanja i oporavka domaćeg sektora mljekarstva u kontekstu višestrukih kriza i negativnih trendova u sektoru proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj.

Predstavnici primarnih proizvođača mlijeka istaknuli su na sastanku prepreke i prilike za hrvatske proizvođače mlijeka, uključujući visoke troškove proizvodnje, otežano i usporeno raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem kao najvažnijim poljoprivrednim resursom te potrebu za dodatnim investicijama koje će omogućiti napredak sektora. Kao odgovor na traženja proizvođača, ministrica Vučković je najavila ubrzanje raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države kao temeljni cilj novih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu te obećala sagledati mogućnost osiguravanja dodatnih sredstava za nove investicije u sektor mljekarstva, pri čemu je istaknuto da je kroz Program ruralnog razvoja 2014.-2020. do sada za mliječno govedarstvo ugovoreno 810 projekata vrijednih 109 milijuna eura, od čega je isplaćeno 90 milijuna eura.
 
Teme sastanka su bile i odredbe Pravilnika o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka te Nacrt Pravilnika o informiranju potrošača o podrijetlu mlijeka, s obzirom na to da je u tijeku nastojanje još jasnijeg označavanja zemlje porijekla sirovog mlijeka, odnosno mužnje, kao i zemlja porijekla prerađenog mlijeka. U tome kontekstu istaknuto je da je Hrvatska poljoprivredna komora predala zahtjev za priznavanjem oznake „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ u sektoru mljekarstva, notificiranoj na razini EU, a koja će potrošačima slati jasnu poruku da je riječ o mlijeku proizvedenom i prerađenom u Republici Hrvatskoj pri čemu su standardi proizvodnje viši od propisanog.
 
Mliječno govedarstvo prioritizirano je i u novim izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zemljištu, gdje je mljekarstvo putem sustava bodovanja definirano kao strateški prioritet, ali i u okviru 3,8 milijardi eura vrijednog Strateškog plana za razdoblje 2023. do 2027. godine. Tako su zadržana proizvodno vezana plaćanja za krave u proizvodnji mlijeka i za uzgoj krava dojilja te su dodana plaćanja za krave prvotelke, a zadržane su sve dosadašnje operacije dobrobiti, uz novu potporu za rasplodne junice, kao i povećanje iznosa za obogaćena ležišta. Cilj Strateškog plana i dodatnih mjera je zaustavljanje negativnih trendova u proizvodnji mlijeka te rast udjela mladih poljoprivrednika kao nositelja poljoprivrednih gospodarstava, uz jačanje konkurentnosti njihovih poljoprivrednih gospodarstava i povećanja vrijednosti sektora za 20 % do 2030. godine.

Pisane vijesti