Održan sastanak s predstavnicima mljekarskog sektora

Slika /slike/Priopcenja/Galerije/mljekari.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i suradnicima u utorak, 2. studenoga 2021. godine, u Ministarstvu poljoprivrede okupila predstavnike proizvođača i otkupljivača mlijeka s ciljem pronalaženja rješenja za aktualnu situaciju u ovom  izuzetno osjetljivom sektoru koji se nalazi pod dodatnim udarima uslijed krize COVID-19 i rasta cijena stočne hrane. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Državnog inspektorata RH te predstavnici uzgojnih udruženja u stočarstvu. 

Nakon stagnacije u prošloj godini, trend pada proizvodnje mlijeka i broja isporučitelja se nastavio zbog čega je u cilju povećanja učinkovitosti sadašnjih mehanizama potpore i pronalaska održivog i ekonomski  isplativog rješenja za ovaj osjetljivi sektor organiziran sastanak na kojem je održana konstruktivna diskusija, a ministrica poljoprivrede saslušala sve prijedloge i sugestije predstavnika proizvođača i prerađivača mlijeka. 

„Prepoznajemo intenzivan trud i rad koji je potreban u proizvodnji mlijeka i gorući problem financijske održivosti poslovanja u tom sektoru, stoga provodimo sve raspoložive mehanizme potpore. To uključuje nove potpore i povećanje postojećih u okviru Programa ruralnog razvoja,  povećanje alokacije za preradu, kao i posljednju financijsku pomoć sektoru stočarstva koja sada premašuje 200 milijuna kuna. Posljednji paket pomoći, između ostalog, sadrži programe potpore primarnim proizvođačima mlijeka zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19, uređenje sabirališta mlijeka te sufinanciranje troškova malim mljekarama za sabiranje mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj, a do kraja godine će biti otvoren i natječaj za robotizaciju farmi u mliječnom govedarstvu“, istaknula je ministrica Vučković te dodala: „Mljekarstvo je kao strateški sektor jasno prioritiziran i kroz prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali i definiran kao osjetljiv putem Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Do sada realizirane mjere pomoći su doprinijele opstanku brojnih mljekara, ali sada je naš cilj jačanje isplativosti i povećanje proizvodnje. Ovom prigodom pozivam na udruživanje, kako bismo ojačali male i srednje proizvođače mlijeka, s ciljem postizanja dugoročne konkurentnosti hrvatskih proizvođača mlijeka.“ 

Sudionici sastanka priznali su napore Ministarstva u kontekstu očuvanja sektora, a ministrica je s okupljenima ustanovila kako je za oporavak sektora, uz spomenuto jačanje kroz sektorsko udruživanje i provedbu mjera pomoći, ključno jačanje svijesti građana o potrošnji domaćeg mlijeka, između ostalog i kroz prepoznatljivost oznake „Mlijeka s hrvatskih farmi“ koja se odnosi isključivo na kvalitetno mlijeko proizvedeno na hrvatskim mliječnim farmama i prerađeno u hrvatskoj prehrambenoj industriji. Naime, pozitivan pokazatelj u domaćoj proizvodnji mlijeka je velik udio mlijeka prvog razreda kakvoće, više od 95 %, te 14,47 posto veća isporuka mlijeka po isporučitelju u odnosu na isti mjesec prošle godine, a koja prosječno iznosi 9.519 kilograma. 

Pisane vijesti