Održan sastanak s predstavnicima klaoničke industrije

Slika /slike/Priopcenja/sast.1.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 13. travnja 2022. godine, u nazočnosti državnih tajnika Zdravka Tušeka i Šime Mršića, ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravka Baraća i suradnika održala sastanak s članovima Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa pri HGK na čelu s predsjednikom Grupacije i predsjednikom Uprave Mesne industrije Ravlić Marijem Ravlićem uz potpredsjednika Grupacije i predsjednika Uprave PPK Igora Miljka, tajnika Grupacije Zorana Radana te člana Grupacije i predsjednika Uprave PIK Vrbovca Slavena Ružića na temu sigurnosti hrane, unaprjeđivanja klaoničke industrije i aktualne situacije u sektoru potaknute rastom cijena energenata.  

Sudionici sastanka su istaknuli probleme prerađivačke industrije zbog trenutne krize prouzročene enormnim rastom cijena inputa, ali i pozdravili Vladino rasterećenje putem 4,8 milijardi kuna vrijednog paketa upravo u cilju ublažavanja rasta cijena energenata uz smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na svježe proizvode.

Ministrica je tijekom sastanka najavila i novi Natječaj Mjere 4 koji se odnosi na ulaganja u prerađivačku industriju, s prioritetom dugoročno stabilnog i povezanog lanca, u cilju povećanja broja grla te poboljšanja procesa klanja uz važan higijenski i ekonomski aspekt proizvodnje.

Osim navedenog, tijekom susreta istaknut je prijedlog koji je  ministrica Vučković predstavila Europskoj komisiji kojim bi se, pored već usvojenih mjera potpore, omogućilo državama članicama da u potpunosti iskoriste sva raspoloživa sredstva u okviru svojih postojećih programa ruralnog razvoja, a koji je s obzirom na ozbiljnost argumenata zadobio podršku 13 država članica.

U narednim tjednima Ministarstvo će napraviti temeljitu analizu klaoničkog sektora i objaviti plan kojim će se, između ostalog, bolje povezati baze podataka u sektoru stočarstva kojima raspolaže Ministarstvo, razmotriti osiguranje dodatnih veterinarskih uvjeta te ojačati suradnja i koordinacija među svim dionicima lanca.

Također, prošlog je tjedna u postupak savjetovanja s javnošću upućen Nacrt natječaja za ulaganja u male klaonice iz Programa ruralnog razvoja koji ima za svrhu povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje ulaganjima u izgradnju ili rekonstrukciju malih klaonica, a vrijedan je 20 milijuna kuna.

Pisane vijesti