Održan sastanak s predstavnicima Hrvatske veterinarske komore

Slika /slike/Priopcenja/1718780792149 veterina slika 1.jpg
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro je u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića, ravnateljice Uprave za Veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić i načelnika Sektora za organizaciju veterinarske djelatnosti, sljedivost životinja, pravne i financijske poslove Siniše Mandeka u utorak 18. lipnja 2024. godine održao sastanak s predstavnicima Hrvatske veterinarske komore.

Tema sastanka je bila upoznavanje sa stanjem u veterinarskoj struci te trenutna problematika u obavljanju poslova veterinarske djelatnosti.

U Republici Hrvatskoj imamo 121 ovlaštenu veterinarsku organizaciju s  822 ovlaštena veterinara kojima je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva dodijelilo ovlasti za provođenje službenih aktivnosti u području zdravlja životinja. Broj ovlaštenih organizacija i veterinara u konstantnom je padu, a posebno u ruralnim područjima. Samo prošle godine zatvorene su četiri ovlaštene organizacije, a broj ovlaštenih veterinara je smanjen u posljednjih pet godina za oko 100 veterinara.

Hrvatska veterinarska komora upoznala je ministra Dabru s trenutnim stanjem i izazovima s kojima se susreće veterinarska služba na terenu u provedbi mjera zdravstvene zaštite životinja i veterinarskog javnog zdravstva. Najvažnija zadaća ministarstva u području veterinarstva, a koju na terenu provode ovlaštene veterinarske organizacije, je očuvanje zdravlja životinja kroz sigurni sustav ranog otkrivanja bolesti, pravovremenog djelovanja, sprječavanja prijenosa zaraze na ljude i unosa patogena u lanac proizvodnje, prerade i distribucije hrane.

Zbog svoje višestruke uloge u zaštiti zdravlja ljudi i životinja, dobrobiti životinja te sigurnosti hrane, veterinarska struka će nastaviti imati punu podršku i pozornost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Slijedom navedenog, u narednom razdoblju razmotrit će se korekcije određenih naknada veterinarskih usluga u cilju očuvanja i jačanja spremnosti nacionalnog veterinarskog sustava da odgovori na sve veće izazove na cjelokupnom području RH.

„Zahvaljujem se svim sudionicima sastanka, sve prijedloge ćemo uvažiti. Očekujem nastavak suradnje na svim područjima i najavljujem nove sastanke“, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro.

Pisane vijesti