Održan sastanak s predstavnicima HPK na temu preraspodjele plaćanja do 2027.

Slika /slike/Priopcenja/HPK sastanak_090522.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnicima Šimom Mršićem, Tugomirom Majdakom i Zdravkom Tušekom te drugim suradnicima je u ponedjeljak, 10. svibnja 2022. održala sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na čelu s predsjednikom HPK Mladenom Jakopovićem na temu preraspodjele plaćanja, održivog stočarstva, problematike pašarenja i razvoja sustava krava-tele.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su predstavili analizu i kalkulacije različitih modela raspodjele izravnih plaćanja, s ciljem pravednije raspodjele sredstava namijenjenih dohotku poljoprivrednika. Hrvatska je predstavila simulacije i nalaze učinka nekoliko modela raspodjele vezano uz nastavak primjene prava na plaćanja tzv. „povijesna prava“. Naime, Ministarstvo poljoprivrede je zatražilo jedinstven stav Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore o tome treba li Hrvatska u idućem programskom razdoblju nastaviti proces smanjivanja razlika u vrijednosti prava do 2026. ili prekinuti s različitim pravima 2023. godine. Ukoliko se izjednače prava u 2023. godini, gubitak će osjetiti stočari koji drže 62 % grla stoke u Hrvatskoj, a korist oni koji drže 38 % te oni koji su nositelji prava, a više nemaju stoku. Ukoliko se nastavi s postupnim smanjivanjem razlika do 2026., što je u sadašnjem prijedlogu, korist će imati najosjetljiviji dio hrvatskog stočarstva, ali i neki drugi koji se više ne bave stočarstvom, a imaju veća plaćanja po hektaru od prosjeka. Iznos od oko 130 milijuna kuna obuhvaća sva plaćanja stočara koji nemaju stoku, a trenutni izračuni pokazuju da bi, u slučaju prelaska na sustav jednakih plaćanja u 2023., ova kategorija primala oko 10 milijuna kuna manje.
 
Dodatno, raspravljalo se o potencijalnom umanjenju iznosa osnovne potpore, kao i o specifičnim problemima s kojima se susreću stočari na krškim područjima, uz prijedlog dodatnih mjera za razvoj mesnog govedarstva.
 
Ministarstvo poljoprivrede je na ovaj način započelo novi krug sektorskih dijaloga o ključnim temama Strateškog plana 2023.-2027. koja će se odvijati narednih tjedana, pri čemu će očitovanja svih komora, udruženja poljoprivrednika, znanstvenog sektora, civilnog društva i drugih ključnih dionika u poljoprivredi uzimati u obzir pri izradi finalne verzije Strateškog plana za razdoblje do 2027. godine.

Pisane vijesti