Održan sastanak s otkupljivačima voća i povrća u dolini Neretve

Slika /slike/Priopcenja/2021_9_21_mandarine.jpg
Vučković: Velika vrijednost se uzgaja u Neretvi i mandarina je važna za hrvatsko voćarstvo
 
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i suradnicima održala je u ponedjeljak, 20. rujna 2021. godine sastanak s predstavnicima otkupljivača voća i povrća u dolini Neretve na temu otkupa mandarina u 2021. godini. Sastanku su nazočili i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir i glavni državni inspektor Andrija Mikulić sa suradnicima.

Glavna tema sastanka bila je primjena novog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Proizvođači i otkupljivači pozvani su temeljem Zakona da ugovorom urede sve pojedinosti poslovnog odnosa, a s ciljem da taj posao bude održiv i da se niti jedna strana u njemu ne osjeća prikraćenom za bilo koje svoje pravo.
 
„Mandarina je izuzetno važna kultura za cjelokupno hrvatsko voćarstvo te se na relativno maloj površini doline Neretve uzgaja velika vrijednost, gotovo cjelokupna proizvodnja hrvatske mandarine odvija se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Imamo sluha za sve sektorske probleme i brojne tržišne poremećaje koji su, nažalost, izuzetno učestali u posljednje dvije godine, a čemu svjedoči čak 20 programa potpore različitim sektorima. Iznos potpore u vrijednosti od 26 milijuna kuna usmjeren je u posljednje dvije godine direktno i isključivo za proizvođače mandarina, uz sve druge mjere koje su stavljene na raspolaganje“, istaknula je ministrica Vučković te još jednom pozvala proizvođače na udruživanje u cilju postizanja njihovog snažnijeg nastupa na tržištu te podizanja konkurentnosti i otpornosti proizvodnje.
 
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2010. do 2020. godine prosječno je godišnje u intenzivnoj proizvodnji proizvedeno 45.245 t mandarina na ukupnoj prosječnoj površini od 1.984 ha, uz prosječan godišnji prinos od 23t/ha. U promatranom desetogodišnjem razdoblju, količinski i vrijednosno godišnje se ostvaruje pozitivna vanjskotrgovinska bilanca za mandarinu, pri čemu je u 2020. godini izvezeno 24.545.483 kg te vrijednost od 11,6 milijuna eura, uz uvoz 5.409.588 kg i vrijednost od 4,3 milijuna eura.

Pisane vijesti