Održan sastanak s načelnicima općina Brodsko-posavske županije

Slika /slike/Priopcenja/Sastanak BPŽ.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak 7. studenog 2023. u Ministarstvu poljoprivrede u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića i predsjednice Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić održala sastanak na temu afričke svinjske kuge s načelnicima šest općina na području Brodsko-posavske županije (općine Vrpolje, Velika Kopanica, Sikirevci, Slavonski Šamac, Gundinci i Oprisavci) koje se nalaze u zoni ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja).

Na sastanku se načelnike općina izvijestilo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, brojnim mjerama i aktivnostima koje se provode u cilju što bržeg suzbijanja afričke svinjske kuge, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saslušali prijedloge i odgovorili na upite sudionika vezane za elemente nove Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge kao i o uvjetima premještanja i klanja svinja iz zone ograničenja u za to određenim klaonicama te stavljanja proizvoda od svinjskog mesa na tržište.
 
Dodatno su se komentirali programi potpore kao i poseban program za produljeni tov https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=25549  s obzirom na izazove s kojima se uzgajivači suočavaju pri čemu su načelnici iskazali svoje zadovoljstvo takvim angažmanom, ali su još jednom naglasili izazove s kojima se uzgajivači susreću zbog otežanog prometa i zabrane klanja na vlastitom gospodarstvu.
 
 
 

Pisane vijesti