Održan sastanak predstavnika Svjetske banke i Ministarstva poljoprivrede

Slika /slike/Priopcenja/s1.jpg
U četvrtak, 23. rujna 2021. u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak sa predstavnicima ureda Svjetske banke u Hrvatskoj. Ministarstvo poljoprivrede na sastanku su predstavljali ministrica Marija Vučković, državni tajnici Tugomir Majdak i Zdravko Tušek, glavna savjetnica Franka Vojnović te ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever-Koren. U ime Svjetske banke sastanku su nazočili viši stručnjak za održivo stočarstvo u Svjetskoj banci Pierre Gerber, savjetnik za poljoprivredu u Svjetskoj banci Josip Blajda i konzultantica Svjetske banke Jela Bilandžija.
 
Na sastanku su razmijenjena mišljenja i informacije o trenutnim aktivnostima i prioritetima dviju institucija ususret skorašnjem susretu ministrice Vučković s novim voditeljem ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju gospodinom Jehanom Arulpragasamom. Razmotreni su i nedavno izrađeni dokumenti Svjetske banke o zelenom rastu hrvatskog poljoprivrednog sektora te o pristupima održivosti mliječnog sektora u Hrvatskoj, a koji za svrhu imaju utvrditi područja u kojima se može ubrzati prijelaz prema održivom rastu poljoprivrede u Hrvatskoj te poslužiti kao podloga za usklađivanje poljoprivrednog sektora s novim EU zahtjevima.
 
Ministarstvo poljoprivrede iznijelo je svoje komentare na informacije i preporuke iznesene u okviru ovih dokumenata, koji će se u narednom razdoblju doraditi u suradnji Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke. Dopune dokumenta uključivat će postavljanje Zajedničke poljoprivredne politike kao osnove za usmjeravanje nacionalnih politika s ciljem provedbe Strategije poljoprivrede, informacije o mjerama kojima se unapređuje stanje u definiranim područjima, kao i ključne podatke koji odražavaju stanje u sektoru te planirana ulaganja i raspoloživa sredstva.

Pisane vijesti